Tények a szepszissel kapcsolatban
Címlap / Kütyü és tudomány / Tények a szepszissel kapcsolatban

Tények a szepszissel kapcsolatban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-18

A szepszis a szervezet reakciója valamilyen külső fertőzésre, sérülésre. Ennek következményeként beindul egy általános gyulladásos és véralvadási reakció, amely egy idő után túlzottá, szabályozatlanná válik, és végül a szervezet halálához vezethet. 

Mi a szepszis?
A szepszis a szervezet reakciója valamilyen külső fertőzésre, sérülésre. Ennek következményeként beindul egy általános gyulladásos és véralvadási reakció, amely egy idő után túlzottá, szabályozatlanná válik, és végül a szervezet halálához vezethet. A betegség a köznyelvben vérmérgezésként vált ismertté, azonban ez a meghatározás nem fedi a betegség komplexitását.

A szepszisnek három súlyossági fokozata van:
Egyszerű szepszis: Ez a fajta megbetegedés lehet akár influenza vagy egy vírusfertőzés következménye. Előfordulása nagyon gyakori, évente világszerte több millió ember betegedhet meg benne. Többségük nem igényel kórházi kezelést.
Súlyos szepszis: Minden ilyen beteg intenzív kórházi ellátást igényel. Súlyos szepszist azon betegeknél állapítanak meg, akiknél az alapbetegséghez még legalább egy szervrendszer elégtelen működése társul, tehát pl. gépi lélegeztetés tartja életben a beteget, vagy művese látja el a szükséges funkciókat. Miután ilyen esetekben létfontosságú szervek betegednek meg, az elhalálozás esélye sokkal nagyobb, globálisan mintegy 30-35 százalék.
Szeptikus sokk: Szeptikus sokk estében a szepszishez alacsony vérnyomás is társul, így a páciens nem, vagy nagyon nehezen reagál a kezelésre, ami többszervi elégtelenséghez vezet. Ezek a betegek azonnali intenzív ellátást igényelnek, halálozási arányuk rendkívül magas, 50-80 százalék körüli.

A szepszisben potenciálisan bárki, bárhol, bármikor megbetegedhet, ami lehet akár sérülés, baleset, tüdőgyulladás, vagy bármilyen egyéb, a szervezetet erősen károsító esemény (erős feji ütés stb.) következménye is.
Kezdeti általános tünetei lehetnek: láz, légzési nehézség, forróság érzet, bőrkiütés, gyors szívverés, általános gyenge közérzet, abnormális labor értékek (további tünetek az infekció kiindulópontja szerint változnak).

Adatok a szepszissel kapcsolatban

USA?
Évente megközelítőleg 700.000 súlyos szepszis – a mortalitás 30-50 százalék, azaz évente 200-350 ezer ember hal meg.
(Összehasonlításképpen: évente 500.000 stroke fordul elő, ebből 144.000 beteg hal meg.)
A szepszissel összefüggésbe hozható halálozás meghaladja az akut coronariabetegségek mortalitását!

Európa
Európában évente 135.000 ember hal meg szepszisben az intenzív osztályokon, azaz Európában többen halnak meg szepszisben, mint AIDS-ben vagy mellrákban!
A súlyos szepszis mortalitása adekvát terápia esetén is 30-50 százalék!

Magyarország
2000 – 1421 szeptikus beteg, ebből 554 eset súlyos szepszis, szeptikus sokk
2001 – 1700 szeptikus beteg, ebből 658 eset súlyos szepszis, szeptikus sokk
(Ez a regisztrált betegek száma, azonban sok beteg nem is kerül be az intenzív osztályra, ezáltal nem regisztrálják szepszises betegként.)

A szepszis mortalitása hazánkban 40-50 százalék között változott, míg a súlyos szepszisé 50-80 százalék volt.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1727 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x