Ausztrália csodaalmát nemesített
Címlap / Kütyü és tudomány / Ausztrália csodaalmát nemesített

Ausztrália csodaalmát nemesített

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-01-21

Olyan szuperalmát nemesített az ausztrál nyersanyagipari- és halászati minisztérium, amely sokáig eltartható, édes, és ellenáll a varasodás nevű gombabetegségnek. 

Az ausztrál kormány világszerte forgalomba kívánja helyezni az RS103-130 jelzést viselő almát.

Tim Mulherin miniszter szerint a gyümölcs egyedülálló módon kombinálja a kiváló ízt és a varasodás elleni rezisztenciát. Amivel a termék kiváltképpen betörhet a nemzetközi almapiacra, az a különösen sokáig való eltarthatósága. Szobahőmérsékleten 14 napig marad ropogós mindenféle gázzal vagy vegyi anyaggal történő előkezelés nélkül. Hűtve pedig négy hónapig frissen tartható az alma.

A sikert genetikai manipuláció nélkül érték el a kutatók - közölte a Die Welt című német lap internetes kiadása. Az RS103-130 ezen kívül öt másik fajtával összehasonlítva meggyőző aromáról tett tanúbizonyságot. A kutatók szerint kétségkívül a világ legjobb almájáról van szó. A minisztérium jelenleg aktívan készül az állami gyümölcs nemzetközi forgalomba helyezésére.

Az almatermesztés terén évezredes tapasztalattal bíró európai országok - Belgium, Németország, Nagy-Britannia és Hollandia - a kérkedő marketing ellenére elismeréssel fogadták a fajtát.

Nagy-Britanniában Dez Barbara, a Warwicki Egyetem vezető agrárkutatója áttörésről beszélt - már amennyiben az állítások beigazolódnak.

Német szakemberek szerint nagy dolog a négy hónapos eltarthatóság hűtött körülmények között, ám mégsem elég, hiszen a termésnek egészen az új almák éréséig frissnek kell maradnia, tehát legalább háromnegyed évig. A hűtőházakban az oxigén és a szén-dioxid precízen beállított elegye gondoskodik arról, hogy még az enyészetre érzékenyebb fajták is jó bőrben megérjék a tavaszt. Ezen kívül az 1-MCP nevű gázzal csökkenteni lehet az etiléntermelést, amely a korosodó, ráncosodó, rothadó almákban zajlik.

A varasodás ellen azonban korábban nem sikerült átütő eredményt elérni. Az eddig rezisztenssé nemesített fajták mind csődöt mondtak, miután a kórokozó gomba továbbfejlesztette magát. Amennyiben a queenslandieknek tényleg sikerült olyan sokszoros rezisztenciát létrehozniuk, amelyen eddig az összes európai nemesítő elvérzett, az tényleg nagy dobásnak számítana - véli az almatermesztő Európa.


(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1632 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x