Világító baktériumok kutatják fel a szárazföldi aknákat...
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Világító baktériumok kutatják fel a szárazföldi aknákat

Világító baktériumok kutatják fel a szárazföldi aknákat

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-24

Skót egyetemisták úgy módosítottak genetikailag baktériumokat, hogy azok világítani kezdenek, mihelyt robbanószerrel kerülnek érintkezésbe. 

 

Rendezvénynaptár
Az Edinburghi Egyetemen tanuló fejlesztők úgy képzelik el a világító mikrobák bevetését, hogy színtelen folyadékkal elegyítve fújnák ki őket az átvizsgálandó területre. Néhány óra elteltével zöldes fény jelezné az elásott aknák helyét.

A mikrobák jóval gyorsabbnak bizonyulnának, mint például a genetikailag módosított növények, amelyek szintén színváltozással képesek elárulni robbanószerek jelenlétét - közölte a Die Welt című német lap internetes kiadása.


Habár már tíz éve érvénybe lépett a szárazföldi aknákat tiltó egyezmény, a fel nem szedett robbanótöltetek évente még mindig csaknem húszezer halálos áldozatot követelnek világszerte. Rejtett aknamezők több mint 80 országban találhatók, többek között Szomáliában, Mozambikban, Kambodzsában, Irakban és Afganisztánban.

Máig igen nehéz rábukkanni az elásott aknákra, ezért a kutatók olcsó, egyszerű és megbízható módszereket keresnek. Eddig felmerült a lehetőségek között például betanított méhek és patkányok, illetve egy genetikailag módosított aprócska növény, a lúdfű alkalmazása. Az utóbbi vörösesen elszíneződik, ha gyökerei robbanóanyaggal találkoznak.

A baktériumok sokat ígérő alternatívának tűnnek. A hallgatók úgy ültették be egy zölden világító fehérje génjét az örökítőanyagba, hogy akkor aktiválódjon, amikor a baktérium bizonyos vegyi anyagokkal - az elásott robbanószer által kibocsátottakkal - érintkezik.

Jelenleg még nem tervezik a rendszer piacra dobását - nyilatkozta a hallgatók munkáját felügyelő Alistair Elfick. A jövőben azonban valóban olcsó, könnyen hozzáférhető és felhasználóbarát alternatívát nyújthat a jelenleg használatos aknaszenzorok mellé.


(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)

 
 
 
[ 1436 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x