Húsz évvel élhetnének tovább a dohányosok, ha leszoknának...
Címlap / Kütyü és tudomány / Húsz évvel élhetnének tovább a dohányosok, ha leszoknának

Húsz évvel élhetnének tovább a dohányosok, ha leszoknának

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-22

Húsz évvel tovább élhetnének a 40-50 éves dohányosok, ha nem hódolnának káros szenvedélyüknek - hívta fel a figyelmet a Ne gyújts rá! füstmentes világnap alkalmából a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT), a Magyar Nemzeti Szívalapítvány (MNSZA) és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a világon évente több mint 3 millió ember halála vezethető vissza a dohányzás ártalmaira. Ha nem hoznak komoly intézkedéseket, a következő évezred 20-30-as éveire ez a szám 10 millióra emelkedhet, ami azt jelenti, hogy a dohányzás miatt 3 másodpercenként meghalhat egy ember a Földön - olvasható a három szervezet csütörtökön közzétett közös közleményében.

A cigarettázás a tüdőrák okozta halálozás 90-95 százalékáért, az összes rákhalálozás 30-35 százalékáért, az idült gyulladásos légúti betegségek 80-85 százalékáért, a szív és érrendszeri betegségek 25-30 százalékáért felelős.

Magyarország a dohányzást tekintve a világranglista dobogós helyére került. Az egy főre jutó cigarettafogyasztás duplája a világátlagnak, vagyis fejenként több mint háromezer szál. Ha ezeket egymás mellé helyezzük, mintegy 250 métert tesz ki, ami annyit jelent, hogy a magyarok csakenm 2 millió kilométernyi "rudat" - az Egyenlítő hosszának 48-szorosát - füstölnek el évente.

A MNSZA becslése szerint az utóbbi öt évben több mint 122 ezer magyar halálát okozta a dohányzás, mintegy 570 milliárd forintnyi kárt okozva a gazdaságnak. A számlálók folyamatosan pörögnek a szervezet honlapján.

Az Európai Unióban jelenleg 12 uniós tagállamban vannak érvényben átfogó dohányzásellenes törvények, a legszigorúbbak az Egyesült Királyságban és Írországban: itt tilos dohányozni a zárt légterű nyilvános helyeken, így a bárokban, éttermekben, a tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyeken is.

Felmérések szerint a szigorú füstmentes törvényeket bevezető országokban néhány év alatt jelentősen csökkent a szívroham miatti kórházi kezelések száma: Skóciában például egy év alatt 17, Franciaországban pedig 15 százalékkal.


(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2400 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x