Ütköztek az első protonnyalábok nagy hadronütköztetőben...
Címlap / Kütyü és tudomány / Ütköztek az első protonnyalábok nagy hadronütköztetőben

Ütköztek az első protonnyalábok nagy hadronütköztetőben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-10-07

Hétfő délután - három nappal az újraindítás után - ütköztették az első protonnyalábokat a 14 hónapos szünet után újra működőképessé tett nagy hadronütköztetőben - jelentette be a CERN közleményében. 

Előzőleg hétfőn a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Központ (CERN) tudósai arról számoltak be, hogy már ellentétes irányban is keringetik a protonnyalábokat.

- Az első részecsekeütközéseket péntek délután figyeltük meg. Nagy siker, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen nagy utat tudtunk megtenni - mondta Rolf Heuer, a CERN főigazgatója.


A kutatóközpont tudósai a francia-svájci határon kiépített, 27 kilométer hosszú alagút négy pontján ütköztették a protonnyalábokat.

A cél az, hogy a protonnyalábokat a fénysebességhez közeli sebességgel ütköztessék egymásnak, ami által újra lehetne alkotni a közvetlenül az ősrobbanás utáni körülményeket. Ennek során új elemi részecskék jönnek létre, általában igen rövid élettartammal, amelyek tanulmányozásával az anyag tulajdonságait és a világegyetem keletkezésének titkait remélik megfejteni a fizikusok.

A nagy hadronütköztetőt pénteken indították újra a javítási munkák után. Első üzembe helyezése - 2008. szeptember 10. - után néhány nappal műszaki hibák miatt kellett leállítani az óriási költséggel kiépített berendezést.


(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1826 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x