Bionikus műszemével újra lát a vak
Címlap / Kütyü és tudomány / Bionikus műszemével újra lát a vak

Bionikus műszemével újra lát a vak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-21

A brit férfi csaknem 30 éve vakult meg teljesen. Most - ha csak gyengén is - újra lát, hála elektronikus műszemének. 

Az 51 éves Peter Lane az első emberek közé tartozik a világon, akik kipróbálhatták az új technológiát.

A szemüvegébe épített kamerával lát, a kamera elektronikus jelét - miután az övén hordott kis számítógép feldolgozta - a szemébe ültetett antenna fogja fel, onnan egy vékony vezetéken a retinájához kapcsolt chiphez jut, amely ingerli az idegeket. Így jut el a kép a látóidegen át az agyába.


A manchesteri férfi így sem lát túl jól, a rendszer által továbbított képek felbontása elég gyenge - ahhoz azonban elég, hogy lássa a tárgyak, például a lépcső, az ajtó vagy a bútorok körvonalait, és olvasson egy nagy monitorról.

Ez óriási változás életminőségében. Mint mondja, miután olyan rég nem látott semmit, csodálatos érzés volt olvasni a különleges monitorról. Most még csak tanulja az olvasást, de reményei szerint rövidesen önállóan el tudja majd olvasni a leveleit.

Hozzáteszi, hogy otthon nincs szüksége a műszemre, hiszen mindenről tudja, hol van, de kint több önbizalmat és önállóságot ad neki.

 
Világszerte 32 vak ember kísérletezik a műszemmel, amelyet az amerikai Second Sight cég fejlesztett ki. A szembe az implantátumot négyórás műtéttel helyezték be.

Peter Lane egy örökletes betegség, a retina fokozatos sorvadásával járó retinitis pigmentosa következtében fiatal felnőttként vesztette el látását - ez a ritka betegség sokkal több embert érint, mint gondolnánk. Európában és az Egyesült Államokban egyaránt mintegy százezren szenvednek ebben a betegségben, amelyre nincs hagyományos gyógymód.


(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4176 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x