A koszos disznók egészségesebbek
Címlap / Kütyü és tudomány / A koszos disznók egészségesebbek

A koszos disznók egészségesebbek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-03

Az elmúlt években kutatások hosszú sora foglalkozott az immunrendszer, az allergiára való hajlam és a gyerekeket felcseperedésük során körülvevő környezet higiéniája közötti összefüggéssel. Az eredmények afelé mutattak, hogy ha túlzott tisztaságban nő fel a gyermek, később hajlamosabb lesz a betegségekre, illetve az allergiára. Most az állatvilágból származó kutatás támasztja ugyanezt alá. 

Denise Kelly, az Aberdeeni Egyetem immunológusa kollégáival sertéseken végzett kísérletet. 54 újszülött malacot osztottak három csoportra. Az elsőt a szabadban tartották, a másodikat istállóban, míg a harmadikat elszigetelten, és naponta adtak nekik antibiotikumot. 5, 28 illetve 56 nap után mindhárom csoportból öltek le állatokat, amelyek bélszövetét és székletét elemezték.

A csoportok jelentősen eltértek egymástól, ami a bélben jelenlévő Firmicutes baktériumok szintjét illeti - írták a kutatók a BMC Biology című folyóiratban. E mikrobákhoz tartoznak az immunrendszer fontos segítői, a tejsavbaktériumok, amelyek megakadályozzák az olyan kórokozók elterjedését, mint a kólibaktériumok vagy a szalmonellák.


A szabadban tartott csoport esetében a Firmicutes baktériumtörzsből került ki a bélflóra 90 százaléka, és ezek legtöbbje tejsavbaktérium volt. Az istállós csoportnál már csak 70 százalék volt ez az érték, az antiszeptikus körülmények között tartottaknál pedig mindössze 50 százalék, mindkét csoportnál kevesebb volt a tejsavbaktérium aránya is.

Ezen kívül a csoportok génkifejeződése is eltért - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása. Az elszigetelten tartott malacoknál fokozottabban fejeződtek ki olyan gének, amelyek gyulladásos immunválaszokkal hozhatók összefüggésbe. A szabadban tartott állatoknál ezzel szemben azok a gének jutottak erősebben kifejezésre, amelyeknek az immunrendszer úgynevezett T-sejtjeivel kapcsolhatók össze.


(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2436 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x