A két anyától született egerek kisebbek, de tovább élnek...
Címlap / Kütyü és tudomány / A két anyától született egerek kisebbek, de tovább élnek

A két anyától született egerek kisebbek, de tovább élnek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-16

Egy, csak a férfiakban aktív gén okozhatja, hogy testük nagyobb, ám rövidebb ideig élnek, mint a nők - vélik egérkísérletek alapján japán tudósok. 

A Human Reproduction című orvosi folyóirat online változatában szerdán közzétett tanulmányban apai spermium nélkül, két anyától született egerekről derült ki, hogy élettartamuk átlagosan harmaddal hosszabb, mint a hagyományosan egy apától, egy anyától származó egereké.

A Tokiói Mezőgazdasági Egyetem kutatói kísérleteikben apa nélkül létrehozott egereket tanulmányoztak. Az egyik anyaegér petesejtjének genetikai állományát úgy módosították, hogy az a spermiumhoz hasonló tulajdonságokat szerzett. Ezt a módosított állományt ültették be a másik egéranya petesejtjébe.

Az így létrehozott embriókból született utódokban kizárólag női genetikai állomány volt jelen, semmit nem örököltek hím egyedtől. A kétanyás egerek születésükkor jelentősen kisebbek és könnyebbek voltak, ám immunrendszerük erősebb lett és mintegy egyharmaddal hosszabb ideig éltek, mint közönséges szülőktől származó társaik.

Kono Tomohiro és kutatótársai szerint ezt a különbséget egy olyan gén (jele: Rasgrf1) okozza, amely jelen van ugyan mindkét nemben, ám a nőstényeknél néma, a hímeknél aktív - írja az EurekAlert című amerikai tudományos portál. A japán kutatók úgy vélik, eredményeik az emberre is vonatkozhatnak, megmagyarázhatják, miért élnek jóval tovább a nők, mint a férfiak. Eszerint az élettartam rövidülése lenne a genetikai ára annak, hogy a férfiak nagyobb testűek.


(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1621 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x