Alkoholista muslicák
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Alkoholista muslicák

Alkoholista muslicák

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-20

Ha megadjuk az esélyt az alkoholfogyasztásra, a gyümölcslegyekben kialakulhat az emberi alkoholizmushoz hasonló állapot - írja a Cell publikációs csoporthoz tartozó Current Biology című újság. 

"A legyek akár részegséget kiváltó szintű alkoholt is elfogyasztanak, akkor is, ha az rossz ízű, a megvonást követően pedig visszaesnek ebbe az állapotba. Ez a jelenség nagyon hasonlít az emberi alkoholizmusra" – mondja Ulrike Heberlein, a Kaliforniai Egyetem munkatársa.

Heberlein munkacsoportja évek óta az alkoholra adott válasz és a függőség genetikai hátterét vizsgálja légymodellen. Korábbi tanulmányukban leírták a legyek "happy hour"-génjét, ami a legyeket fogékonnyá teszi az alkohol nyugtató hatására. Heberlein meg van győződve arról, hogy a legyeket jól lehet használni az emberben lezajló folyamatok megértésében. Állítása szerint lenyűgözte, amikor tapasztalta, a muslicák mennyire összetett döntésekre képesek az alkohol reményében.


A kutatók megállapították, hogy a legyek előnyben részesítették az alkoholtartalmú ételeket az alkoholt nem tartalmazókkal szemben, valamint, hogy ez a preferencia az idő előre haladtával növekedett. A legyeket vonzotta az alkohol illata, annak ellenére, hogy az alkohol ízét nem szerették. Ez a vonzás nem volt magyarázható az alkohol azonnali érzékekre gyakorolt hatásával, valamint a növekedett kalóriatartalommal.

Ennek ellenére a legyek részegséget is kiváltó szintű alkoholt fogyasztottak. Félretették a rossz ízzel, vagy szaggal szembeni averzióikat, és fogyasztást követően újból visszatértek a forrás helyszínére, amint a hiánytüneteket érzékelték. Azonban Heberlein és munkatársai mindeddig nem fejtették meg az okát, a legyek miért viselkedtek így.

"Korábban egyszerű viselkedési formákat tanulmányoztunk, mint a lerészegedés, vagy a tolerancia kialakulása. Azonban ez a munka megnyitja az utat az alkohollal kapcsolatos komplex magatartásformák vizsgálata előtt, mint az averzió felülírása, illetve a visszaesés" – tette hozzá Heberlein.


(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)
 


 
 
[ 3301 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x