Újabb rekordot értek el a nagy hadronütköztetővel
Címlap / Kütyü és tudomány / Újabb rekordot értek el a nagy hadronütköztetővel

Újabb rekordot értek el a nagy hadronütköztetővel

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-10-01

Újabb rekordot értek el a genfi nagy hadronütköztetővel, amelyben az atomi részecskék nyalábját minden eddiginél nagyobb sebességgel sikerült ütköztetni - jelentette be pénteken az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN. 

"A nagy hadronütköztető (LHC) újraindítása utáni első szakaszra tervezett kísérleteket, a rendszer tesztelését és a műszerek kalibrálását sikerült elvégezni. Láthatóvá vált, mi mindent kell előkészíteni ahhoz, hogy a rendszert hosszabb ideig és nagyobb energiaszinten lehessen működtetni" - mondta Rolf Heuer, a CERN főigazgatója.


A legfrissebb rekord szerint a CERN részecskegyorsítójában két protonnyalábot 2,36 TeV-ra (teraelektronvoltra, ezer milliárd elektronvoltra) sikerült felgyorsítani, az előző rekordot 1,96 TeV-al november 30-án állították fel. A CERN végső soron ennél is nagyobb, 7,0 teraelektronvoltos energiaszintet akar elérni. Az újabb kísérleteket jövő februárban kezdik el az évvégi szünet után.

A hadronütköztető november 20-i újraindítása óta több mint egymillió részecskeütköztetést végeztek, ezeket most értékelik ki a tudósok szerte a világban.


(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1511 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x