A fertőtlenítőszerek segíthetik az ellenálló baktériumok...
Címlap / Kütyü és tudomány / A fertőtlenítőszerek segíthetik az ellenálló baktériumok kialakulását

A fertőtlenítőszerek segíthetik az ellenálló baktériumok kialakulását

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-24

A háztartásokban és kórházakban is elterjedten használt fertőtlenítőszerek is hozzájárulnak a baktériumok életmentő antibiotikumokkal szembeni ellenállóképességének kialakulásához - adták hírül kutatók hétfőn. 

Ír szakemberek a Pseudomonas aeruginosa nevű kórokozó terjedését vizsgálták, de állításuk szerint más kórházi szuperbaktériumokra is érvényes lehet megállapításuk.

A P. aeruginosa baktérium egymagában felelős a kórházi fertőzések mintegy tizedéért. Ez az úgynevezett opportunista baktérium a legyengült immunrendszerű embereket támadja meg, jellemzően a tüdőt és a húgyutakat, valamint a sebeket fertőzi.

Laboratóriumi kísérletekben kimutatták, hogy a kórokozó gyorsan mutálódik, s ennek során ellenállóvá válik a benzalkonium-klorid (BSK) néven ismert fertőtlenítőszerrel szemben. A BSK igen gyakran alkalmazott fertőtlenítőszer, hatásos algák, gombák és baktériumok ellen. A megváltozott DNS-ű, mutálódott baktériumtörzs azonban a BSK négyszázszor nagyobb koncentrációját is kibírta.

Még nagyobb gondot okozhat, hogy eközben a ciproflaxin hatóanyagú antibiotikummal szemben is rezisztens lett, noha korábban nem találkozott ezzel a szerrel. A ciproflaxin élvonalbeli gyógyszere számos baktériumfertőzésnek, a lépfene fontos ellenszere.

Gerard Fleming, az Ír Nemzeti Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint komoly aggodalomra ad okot a megállapítás, hogy a fertőtlenítővel szemben rezisztens baktériumtörzs tízszer gyorsabban alakított ki ellenállóképességet az antibiotikummal szemben is, mint az alapbaktérium.

A kutatók az eredeti és mutálódott baktériumokat olyan környezetbe helyezték, amilyenbe a kórházakban is kerülnek: higított fertőtlenítős közegbe. A mutáns törzs jóval versenyképesebbnek bizonyult, rövid idő alatt lehagyta szaporodásban az eredeti baktériumtörzset.

"Ez azt jelenti, hogy gondban vagyunk, a fertőtlenítő elősegítheti az antibiotikum-rezisztenciát" - mondta Fleming. A kutatók szerint mindez nem azt jelenti, hogy el kellene hagyni a fertőtlenítést, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy megfelelően kell alkalmazni a fertőtlenítőszereket.

A tanulmány a Microbiology című szakfolyóirat következő számában, januárban jelenik meg.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1463 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x