A civilizáció beindítója: az alkohol!?
Címlap / Kütyü és tudomány / A civilizáció beindítója: az alkohol!?

A civilizáció beindítója: az alkohol!?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

Ha az alkohol szóba kerül, mindenki arra gondol, hogy öl, butít és nyomorba dönt. Erre most előáll egy amerikai tudós azzal az elmélettel, hogy a civilizáció katalizátora az alkohol volt. 

Patrick McGovern régész úgy véli: az addig vadászó-gyűjtögető életmódot folytató ember kifejezetten azért kezdett bele a földművelésbe, hogy hozzájusson napi betevő szeszes italához.

A Pennsylvania Múzeum régésze azt mondja: "Az alkohol volt a kezdeti indíték. Aztán ez beindította a társadalom motorját."

A kérdés, mármint az alkoholos italok történelmének egyik vezető szakértőjeként McGovern azt állítja, az ember 9000 évvel ezelőtt kezdett szeszes italokat készíteni.


Az általa vizsgált legkorábbi leletek közé tartoznak a kínai Jiahu tartományban, egy kőkorszaki falú maradványai között talált agyag edények. Sikerült kimutatni, hogy szeszes italokat tároltak bennük.

Abban korban a mainál jóval kezdetlegesebb módon készült az ital. Vadrizs volt az alapanyag, amit megrágtak, hogy beinduljon az erjedés. Aztán mézzel, vadszőlővel és egyéb könnyen begyűjthető vad gyümölcsökkel javították fel.

Mivel hasonló leletek kerültek elő Afrikában és Mexikóban is, McGovern meg van győződve arról, hogy az alkoholnak kulcsszerepe volt a mezőgazdaság, a letelepedett életmód, egyszóval a mai értelemben vett civilizáció kialakulásában. "A legfőbb indítéka a letelepedésnek és egyes növények háziasításának valószínűleg valamilyen szeszes ital előállítása volt."

Szerinte az alkoholnak azzal is fontos szerepe lehetett, hogy segített lebontani az emberek közötti falakat a gátlások oldásával, meg azzal, hogy előállítása csapatmunka volt.

Miért sört, miért nem kenyeret készítettek az első földművelők? McGovern szerint egyszerűen arról van szó, hogy a sört könnyebb volt előállítani. A kezdetleges módszerekkel aligha tudtak volna olyan ehető kenyeret készíteni, mint ma, az alkohol viszont már akkor jó ízű volt és feldobta fogyasztóját.

McGovern azt elismeri, hogy kevés a bizonyíték, hiszen alig találni 5-7 ezer évesnél régebbi agyagedényt. A leletek értékelését lehetővé tevő biomolekuláris régészet kifejlesztésében az amerikai régésznek döntő szerepe volt az elmúlt két évtizedben.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3522 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x