Megtalálták Pázmány Péter sírját
Címlap / Kütyü és tudomány / Megtalálták Pázmány Péter sírját

Megtalálták Pázmány Péter sírját

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-07

Megtalálták a Pázmány Péter (1570-1637) jezsuita hittudós, bíboros és esztergomi érsek sírját és földi maradványait a pozsonyi Szent Márton-dómban - jelentette be hétfőn a Szlovák Püspökkari Konferencia sajtóosztálya. 

A régészeti felfedezés részleteiről a közlemény szerint később adnak tájékoztatást, miután az összes leletet, amely között nagy valószínűséggel Pázmány földi maradványai is ott vannak, alapos szakvizsgálatoknak és kiértékelésnek vetik alá.

A Felvidék.ma szlovákiai magyar hírportál úgy tudja, hogy Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek a múlt hét végén, egyik szentmiséje után mondta el a híveknek, hogy Pázmány Péter földi maradványait a Szent Márton-dóm szentélye alatt találták meg.

Pázmány Péter a 17. századi magyar katolikus megújulás legnagyobb alakja volt. Nagyváradon protestáns köznemesi családban született, de fiatal korában áttért katolikus hitre, majd nemsokára belépett a jezsuita rendbe.

Bécsben és Rómában tanult. Később Forgách Ferenc esztergomi érsek vette a pártfogásába. Pázmány Forgách mellett a kibontakozó katolikus megújulás irányítója lett. Számos nemesi családot térített vissza a katolicizmushoz.

Nagyszombatban egyetemet, Bécsben papnevelő intézetet, Pozsonyban jezsuita kollégiumot alapított. Legjelentősebb hitvédő műve az "Isteni igazságra vezérlő Kalauz", amely korának vitás hitbeli kérdéseit tárgyalja, és a katolikus álláspontot védelmezi.

Pázmány Péter korának meghatározó személyisége volt, és 1637-ben Pozsonyban halt meg.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2170 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x