Népszámlálás a világ tengereiben: 10 millió faj is lehet...
Címlap / Kütyü és tudomány / Népszámlálás a világ tengereiben: 10 millió faj is lehet

Népszámlálás a világ tengereiben: 10 millió faj is lehet

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-21

A világ óceánjaiban és tengereiben akár tízmillió faj is élhet, köztük algák, baktériumok, halak, korallok és emlősök - számoltak be tudósok az immár egy évtizede tartó "népszámlálás" eredményeiről. 

A szám csak becslés, még messze nem ismert mindegyik faj - mondta Pedro Martínez német kutató. Mindenekelőtt a tengerek mélyén, több ezer méterrel a felszín alatt sejtenek a tudósok óriási biológiai sokféleséget. Ez a mélység pár évtizede még "víz alatti sivatagként" élt a szakemberek fejében, manapság azonban már az azóta észlelt sokféleség megóvása jelenti a legfőbb feladatot.

Azt, hogy a globális változások és a környezetszennyezés miatt pontosan milyen mértékben sérült a tengerek élővilága, még nem tudják megmondani a kutatók. Annyi azonban bizonyos: a túlzott halászat erősen megváltoztatta a fajok spektrumát.


Az immár több mint 10 éve zajló tengeri "népszámlálás" szerint az óceánokban és tengerekben a halak képviselik a lakosság legkisebb részét. Jelenleg 30 ezer halfaj ismert, közülük 15 ezer él a tengerekben. Évente mintegy 200-400 új fajt fedeznek fel, többségüket a mélyvízben, a trópusoknál.

A népszámlálási programban (Census of Marine Life, COML) 70 ország tudósai vesznek részt, akik a partoktól egészen a mélységig kutatják az ökoszisztémás rendszereket. Az eredményekről pedig az ENSZ által 2010-re meghirdetett biológiai sokféleség évének végén számolnak be.


A szakemberek csak lassan tudnak előretörni a nagy és gyakran gyilkos mélységek felé, a munkához különleges robotokra mérőműszerekre van szükség. A fáradságos munka azonban kifizetődő: szinte naponta fedeznek fel egy-egy új fajt, mi több, a felhozott fajok 90 százaléka eddig nem volt ismert.

Mélyen a felszín alatt a tudósok különleges baktériumok garmadáját, több ezer méter magas tengeri hegyeket és akár 35 kilométer hosszan elnyúló hidegvízi korallszirteket is találtak - erősített meg Antje Boetius, a Brémai Egyetem kutatója.

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2103 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x