A csont-és-bőr anorexiások csontja zsírral van tele
Címlap / Kütyü és tudomány / A csont-és-bőr anorexiások csontja zsírral van tele

A csont-és-bőr anorexiások csontja zsírral van tele

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A súlyosan alultáplált, legtöbbször fiatal nők testében is sok a zsír: a csontjaikban.  

Az egyik legkorszerűbb diagnosztikus módszerrel végzett vizsgálat meglepő eredményeit a Journal of Bone and Mineral Research februári száma közölte. Catherine Gordon és munkatársai 20 anorexiás lány csontrendszerét vizsgálták. A riasztóan lefogyott, fiatal nők térdizületének képét ugyanannyi azonos korú, egészséges lány felvételeivel hasonlították össze. Az anorexiás lányok csontjaiban sokkal több zsír halmozódott föl, mint normál súlyú társaikéban. Sőt a csontsovány anorexiások alsó végtagjának csontjaiban fele annyi ép csontvelőt láttak, mint az egészséges lányok izületi rendszerében.

"Meglepő, hogy a rendkívül leromlott, fiatal nők, akiknek bőre alatt szinte semmi zsírszövet nem figyelhető meg, ilyen sok zsírt tárolnak a csontjaikban" - mondotta a vizsgálat vezetője.


Az átlag 16 éves anorexiás lányok elváltozásai nagyon hasonlóak voltak, mint amilyeneket sovány egereken korábban leírtak. Korábbi tanulmányok azt jelezték, hogy az éhezés különös hormonális eltérésekkel jár, ennek következtében a csontvelő őssejtjei zsírsejtekké alakulnak ahelyett, hogy csontszövetet termelő sejtekké válnának. A kutatók szerint az egérkísérletek és a fiatal lányok vizsgálatának eredményei egyaránt azt mutatják, hogy anorexia során a csontszövet kifejezetten csökken. Ennek az a következménye, hogy ilyenkor a csontok szilárdsága romlik, akár olyan mértékig, hogy a fiatal embereknek törések veszélyével kell számolni.

"Az anorexiás lányoknál a csontfejlődés lelassul és ez azért nagy gond, mert serdülő korban egészséges körülmények között a csontrendszer maximálisan növekszik, erősödik. A hormoneltolódás miatt az őssejtek nem csontot képeznek, hanem zsírt termelnek" - nyilatkozta a munkacsoport vezetője.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4770 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x