Készül már a gondolatolvasó gép
Címlap / Kütyü és tudomány / Készül már a gondolatolvasó gép

Készül már a gondolatolvasó gép

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-24

Brit tudósok bejelentették, hogy megtették az első lépéseket a gondolatolvasó gép kifejlesztéséhez. 

Az önkéntesek segítségével végzett kísérletekben a számítógépen futó különleges program képes volt az agyhullámok mintájának elemzésével jó eséllyel megállapítani, hogy éppen mire gondol az alany - persze egyelőre még csak szűk választékból.

Az önkénteseknek három rövid kis filmet mutattak egy nőről, aki valamilyen hétköznapi tevékenységet végez, például levelet dob be egy postaládába. Az epizódok nézése közben mérték az agyi tevékenységüket, aminek a mintázatát a program elemezte.


Később felkérték őket, hogy gondoljanak az egyik jelenetre, a program pedig az agyhullámok értelmezésének segítségével 45 %-os valószínűséggel eltalálta, hogy éppen melyiket idézik fel. Ez az arány jóval magasabb, mint a véletlen találatok aránya lenne.

A Current Biology című szaklapban megjelent tanulmányban a londoni egyetem kutatóit vezető Martin Chadwick hangsúlyozza, hogy az eredmények azt sugallják: az emlékek szabályos minták szerint raktározódnak el.

Egy másik kutató, Eleanor Maguire pedig azt emelte ki, hogy a fejlesztésnek még csak az elején tartanak, de lassan közelednek a gondolatolvasás megvalósításához.

Hasonló kutatásokról, más tudósok hasonló fejlesztéseiről korábban is érkeztek hírek, a jelek szerint a gondolatolvasó és értelmező gép "benne van a levegőben".

Ezek a kutatások idővel új megvilágításba helyezhetik az emlékezetvesztéssel járó Alzheimer-kórt, vagy elvezethetnek a becsaphatatlan hazugságvizsgáló géphez. Az is lehet azonban, hogy néhány sötét jövőképet bemutató sci-fi forgatókönyve valósul majd meg. Például a Különvélemény (Minority Report) című 2002-es Tom Cruise filmé, amelyben még el nem követett, csak eltervezett, elgondolt bűnök alapján tartóztatnak le embereket.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4015 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x