Stephen Hawking: hogyan készítsünk időgépet?
Címlap / Kütyü és tudomány / Stephen Hawking: hogyan készítsünk időgépet?

Stephen Hawking: hogyan készítsünk időgépet?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-28

Napjaink leghíresebb fizikusa és kozmológusa a Daily Mailnek írt cikkében azt állítja, az időutazás lehetséges. Nem kell hozzá más, csak egy féregjárat, a Nagy Hadronütköztető vagy egy nagyon, nagyon gyors rakéta. 

Stephen Hawking szerint az időutazást sokáig tudományos eretnekségnek tartották, ő maga sem beszélt róla, nehogy őrültnek tartsák, de ma már nem ilyen óvatos.

Ahhoz, hogy az időutazást lehetségesnek tartsuk, úgy kell az időre gondolnunk, mint a fizikusoknak: mint a 4. dimenzióra.

A sci-fikben a legtöbbször úgy ábrázolják az időutazást, hogy hatalmas, energiaigényes gépek alagutat hoznak létre a tér-időben. Hawking szerint a leírt technológia a realitásoktól elrugaszkodott, de az alapötlet nem butaság.


A fizikusok is régóta az időn átívelő alagutakra gondolnak, csak más megközelítésben. Úgy gondolják, a természet törvényei szerint létezhetnek átjárók a múltba vagy a jövőbe. Ezek a féregjáratok. Hawking szerint a féregjáratok a valóságban gyakoriak, mindenfelé ott vannak, csak általában nagyon kicsik, ezért nem láthatók. A tér és az idő rejtett zugaiban és repedéseiben fordulnak elő.

Semmi sem tökéletesen sima, ha jól megnézel bármit, lyukakat és ráncokat találsz rajta. Ez egy fizikai alapelv, és az időre is vonatkozik. 

Sajnos a létező féregjáratok átmérője a centiméternek csak milliárdod billiomod billiomod része. Túl kicsi, hogy egy ember áthaladhasson rajta. Egyes tudósok azonban abban reménykednek, hogy ezeket a féregjáratokat fel lehet nagyítani ahhoz, hogy az ember, vagy akár egy űrhajó is átférjen rajta. A féregjárat pedig nem csak az univerzum másik részébe, hanem egy másik időbe is vezethet.

Hawking azonban úgy véli, az időparadoxon miatt valójában nem lehet a múltba utazni. (Például egy őrült tudós nem utazhat vissza a múltba, hogy paradoxonnal kísérletezve lelője saját magát, mert akkor nem lesz, aki a múltba utazzon.) Alapvető elv, hogy az ok megelőzi az okozatot, ha ezt meg lehetne sérteni, a világegyetem káoszba fulladna.


Hawking a Star Trek című sci-fi forgatásán,
egy asztalnál Einsteinnel, Dataval és Newtonnal

A jövőbe történő időutazás azonban lehetséges. Az idő úgy folyik, mint egy folyó, amely mindannyiunkat egy irányba sodor magával. De az idő abban is hasonlít egy folyóhoz, hogy különböző sebességgel folyik különböző helyeken és ez a kulcsa az időutazásnak.

Azt, hogy az idő különböző sebességgel telik a Földön és például egy műholdon, a GPS műholdak működése is bizonyítja, az adataikat az időeltolódás miatt korrigálni kell.

Az időutazás úgy is lehetséges, hogy nagyon, nagyon gyorsan utazunk, csaknem a fény sebességével. Eddig a leggyorsabb embert szállító jármű az Apollo 10 űrhajó volt, csaknem 43 500 kilométeres óránkénti sebességgel. Az időutazáshoz ennél több mint kétezerszer gyorsabb űrhajó kell.

A fénysebesség közelében az idő jelentősen lelassul a fedélzeten. Azért, mert a fény sebességét semmi sem lépheti át, az sem, ami a fedélzeten mozog és sebessége hozzáadódik a jármű sebességéhez.

Egyelőre lehetetlen ilyen gyorsan haladó járművet készíteni, de bizonyos értelemben a genfi Nagy hadronütköztető így működik. A részecske gyorsítóban csaknem a fény sebességére gyorsítanak fel elemi részecskéket, amelyek a fénysebesség közelében időben is utaznak. Ennek az a bizonyítéka, hogy bizonyos rövid életű elemi részecskék ilyen sebességgel utazva a megszokottnál akár harmincszor tovább is fennmaradnak.

Ha majd lehet ilyen sebességre felgyorsuló űrhajókon utazni, Hawking szerint annak nem csak az időutazást köszönhetjük majd. A fedélzeten lelassuló idő miatt az ember életében hatalmas távolságokat lehet majd legyőzni. A galaxis széle már 80 év alatt elérhető lesz.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 13187 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x