Megküzdöttek a nőkért, ezért erősebb a férfiak állkapcsa...
Címlap / Kütyü és tudomány / Megküzdöttek a nőkért, ezért erősebb a férfiak állkapcsa

Megküzdöttek a nőkért, ezért erősebb a férfiak állkapcsa

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-14

Antropológusok szerint azért lett erőteljesebb a férfiak állkapcsa és koponyája, mert az evolúciós során meg kellett küzdeniük egymással a nőkért. 

A párválasztás sikere hosszú ideig kizárólag a fizikai erőn múlott, és a férfiak közül jobb eséllyel élték túl az összecsapásokat azok, amelyeknek erősebb volt az állkapcsuk és az arccsontjuk, különösen a szemet körülvevő rész.

Ennek az evolúciós nyomásnak a hatására idővel a férfiak koponyája erősebb lett, mint a nőké. Az Evolution and Human Behaviour című szaklapban publikált tanulmány szerint ugyanez lehet az oka annak, hogy a férfiak magasabbak és nagyobb náluk az izom aránya a zsírral összevetve.

Dr David Puts, a tanulmány szerzője hangsúlyozza, hogy a legtöbb állatfajjal ellentétben nincs nagy különbség a férfiak és a nők testmérete között, ám míg a férfiak több izmot fejlesztenek, a nők több zsírt. "Az átlagos férfi nem olyan sokkal, csak 15 százalékkal nagyobb mint a nők. De egy átlagos férfi erősebb, mint a nők 99.9 %-a."

A férfiak agresszívabbak is, a régi társadalmakban 30 százalékuk erőszakos halált halt. A férfiak nőkért folytatott küzdelmének sajátossága volt, hogy sok állattal ellentétben nem volt örökölt fegyverük, karmuk, vagy agancsuk. Helyette készítettek maguknak fegyvereket, köztük lándzsákat, nyilakat és késeket. 

David Puts szerint az emberek (és a közeli rokon csimpánzok) között férfi koalíciók is kialakultak, gyakran rokonsági alapon. A koalíciók tagjai közösen védelmezték nőiket a külső támadóktól, de ha nem volt külső férfi vetélytárs, a szövetségek tagjai egymással vetélkedtek.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2805 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x