Baktériumok tehetnek boldogabbá és okosabbá
Címlap / Kütyü és tudomány / Baktériumok tehetnek boldogabbá és okosabbá

Baktériumok tehetnek boldogabbá és okosabbá

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-30

Egy gyakori baktériumfajtáról eddig is tudták, hogy csökkenti a szorongást, de most kiderült, hogy növeli az intelligenciát is. 

A Troyban, New York államban működő egyetem kutatói, Dorothy Matthews és Susan Jenks eredetileg csak igazolni akarták kísérletükkel, hogy a kertek talajában előforduló Mycobacterium vaccae baktériumok hatására megnő a szerotonin elválasztás. Ehhez elölt baktériumokat injekcióztak egerekbe. (A szerotonin egy neurotranszmitter, azaz egy ingerületátvivő anyag.)

A szerotonin növekvő szintjének következtében a vártnak megfelelően csökkent a kísérleti egerek szorongása, vagyis a baktérium egyfajta antidepresszánsként működött.


A kutatók azonban tovább mentek, mint Matthews fogalmazott, tudták, hogy a szerotonin hatással van a tanulási képességekre, ezért ezt is ellenőrizték. Az egerek egy része az élelmével élő baktériumokat is kapott, míg a kontroll csoport nem, majd az egereket labirintusba tették és mérték, hogyan tájékozódnak.

A különbség megdöbbentő volt: a baktériumot fogyasztó egerek kétszer olyan gyorsan tájékozódtak, mint társaik.

A kísérletet megismételték azután is, hogy a baktériumot elhagyták az egerek étrendjéből. A korábban baktériumot fogyasztó egerek teljesítménye fokozatosan csökkent és a kontroll csoportéhoz közelített. Ebből arra lehet következtetni, hogy a baktérium hatása nem tartós, csak átmenetileg tesz okosabbá.

A kutatók szerint Mycobacterium vaccae hasonló hatással van az emberekre is. Az amerikai sajtó pedig azt a következtetést vonta le, hogy jót tehet a gyereknek, ha a kerti koszban játszik.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2229 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x