A mobilok miatt pusztulnak a méhek?
Címlap / Kütyü és tudomány / A mobilok miatt pusztulnak a méhek?

A mobilok miatt pusztulnak a méhek?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-07

Indiai tudósok szerint a mobil telefonok terjedése okozza a méhek rejtélyes pusztulását. 

A mézelő méhek családjainak összeomlása, a méhállomány csökkenése egész Európában és Észak-Amerikában riadalmat keltett. A rejtélyes jelenséget mindeddig nem tudták megmagyarázni, bár a megvádolt "gyanúsítottak" köre széles: a klímaváltozás, a genetikailag módosított növények és a növényvédő szerek mind szóba kerültek.

Most a Chandigarh-i egyetem kutatói új elmélettel álltak elő: szerintük a mobiltelefonok által okozott növekvő sugárzás a döntő tényező. Úgy vélik, a sugárzás megzavarja a méhek tájékozódását.


A három hónapig tartó kísérletek során az egyik kaptárba elhelyeztek két mobilt, amelyeket naponta 15 percig működtettek, a kontroll kaptárban pedig mobilok nem működő modelljeit helyezték el.

A három hónap végén kiderült, hogy a "mobilos" kaptárban drámaian csökkent a méhek száma és nem termeltek mézet. A királynő kevesebb mint fele annyi petét szült meg, mint a másik katár királynője. Drámaian csökkent azoknak a dolgozóknak a száma is, amelyek a virágporral visszataláltak a kaptárba, így kevesebb nektár készült.

Ved Prakash Sharma és Neelima Kumar, a Current Science című szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint "az elektronikus kütyük használatának növekedése a környezet elektromos szennyeződéséhez vezetett". "A mézelő méhek viselkedését és biológiáját megzavarta az elektroszmog, mivel ezeknek a rovaroknak magnetit van a szervezetében, ami segíti a tájékozódásukat."

Tim Lovett, a brit méhészszövetség egyik vezetője viszont kétkedéssel fogadta az indiai magyarázatot. Emlékeztetett arra, hogy a mobilok hatását korábban is vizsgálták és nem találtak összefüggést a méhek pusztulásával. Sőt, Londonban is működnek sikeres méhészetek, pedig ott igazán nagy a mobil forgalom.

Szerinte a méhek pusztulását több tényező együttes hatása okozza. Ilyenek a betegségek, a rovarirtók és a környezet változása.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4663 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x