Üzemanyag autóknak széndioxidból és napfényből
Címlap / Kütyü és tudomány / Üzemanyag autóknak széndioxidból és napfényből

Üzemanyag autóknak széndioxidból és napfényből

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-07

Egy új technológia, egyfajta mesterséges fotoszintézis segítségével széndioxidból és napfényből állítanak elő "benzint". 

A naperőművek segítségével szénmonoxidot állítanak elő a széndioxidból. Ugyanezek az erőművek szolgáltatták az energiát a víz szétválasztásához hidrogénre és oxigénre. Az így nyert alapanyagokból aztán egy katalizátor segítségével szénhidrogéneket lehet előállítani.

A Fischer-Tropsch eljárásként ismert módszerrel előállított szénhidrogének eléggé hasonlítanak a mostani üzemanyagokhoz, ezért használatukhoz nem kell lényegesen módosítani sem az autók motorját, sem az üzemanyagtöltő állomásokat.


Ha a motorban elégetett üzemanyag a légkör széndioxidjából készül napenergiával, a rendszer környezetkímélő, mert a széndioxid kibocsátás mérlege 0.

Az egyik kísérleti berendezés, amelyet az Albuquerquei (Új-Mexikó) Sandia laboratórium tudósai készítettek, egyelőre erőművek füstjéből nyeri ki a széndioxidot, de fejlesztői szerint a jövőben már a légkörből is képes lesz erre.

A napkollektor segítségével 1500 Celsius fokra melegítenek két kamrát, amelyekben cériumoxid gyűrűk forognak. A felmelegedett cériumoxid az egyik kamrában elengedi az oxigént, amelyet kipumpálnak. Az így az oxigéntől megszabadított cérium a forgással először lehül, majd átkerül a másik meleg kamrába, ahova viszont széndioxidot pumpálnak be. A cérium leszakítja az egyik oxigén atomot a széndioxidról, az eredmény a cériumoxid és a szénmonoxid.

Egy másik tudóscsoport Zürichben hasonló rendszert működtet, csak cérium helyett kálciumoxidot, cinkoxidot és gőzt használ hidrogén és szénmonoxid képzésére. Az ő rendszerük már a légköri széndioxiddal is működik.

Még mindkét csapatnak komoly nehézségeket kell legyőznie: az új-mexikóiak berendezése egyszerre csak pár másodpercig működik, a svájci berendezésnek meg túl kicsi a teljesítménye. Mindkét helyen meg vannak azonban győződve arról, hogy idővel megoldják a problémákat.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2101 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x