Időutazás paradoxon nélkül?
Címlap / Kütyü és tudomány / Időutazás paradoxon nélkül?

Időutazás paradoxon nélkül?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-05

Nem kisebb szaktekintélyek, mint a híres MIT műszaki egyetem fizikusai álltak elő az elmélettel, miszerint a kvantumfizika fura törvényei lehetővé teszik az időutazást, ráadásul a híres paradoxon nélkül. 

A sci-fik állandó témája az időutazás, a valóságban azonban még nem sikerült ilyesmit produkálni: sokan úgy vélik, nem is lehet, legalábbis a múltba nem lehet visszatérni az időparadoxon miatt.

Vagyis nem lehet megváltoztatni a múltban a jövőt, mert akkor honnan mentünk vissza? A híres példa szerint nem mehetek vissza a múltba, hogy megöljem a nagyapámat, mert akkor nem születek meg és nem mehetek vissza a múltba.

A Massachusetts Institute of Technology kutatói Seth Lloyd vezetésével viszont úgy vélik, az időutazás lehetséges a kvantumfizika jelenségeinek felhasználásával. Ők már produkáltak igazi sci-fibe illő szenzációt: az MTI ugyanis megvalósított a korábban szintén lehetetlennek hitt teleportálást. Igaz, egyelőre csak részecskék szintjén, de bizonyítottan képesek voltak kvantum állapotokat teleportálni.

Seth Lloyd szerint a teleportáláshoz használt kvantum jelenségek, kiegészítve az utólagos szelektálásnak (angolul postselectionnek) nevezett jelenséggel, azt is lehetővé teszik, hogy elemi részecskék állapotait ne csak a térben helyezzenek át (teleportálás), hanem az időben is, visszafelé a múltba. Elvileg ez akár emberekkel is működhet majd.

A születőben levő kvantumszámítógép ugyanezeket a jelenségeket használja ki: míg egy hagyományos számítógép úgy találja meg a helyes választ a számos lehetséges között, hogy végigpróbálja őket, a kvantumszámítógép az összes lehetséges variációt egyszerre futtatja és utólag kiválasztja a helyeset.


Seth Lloyd magyaráz

Lloyd professzor szerint a teleportálás és az utólagos szelektálás jelenségeinek kombinálásával meg lehet fordítani a teleportálást: azaz utólag meg lehet határozni, milyen legyen a múltban a kvantumállapota az elemi részecskéknek. Az utólagos szelektálás ugyanis lehetővé teszi annak meghatározását, milyen kvantum állapotokat teleportálnak, de ez egyben azt is meghatározza, milyen állapotban volt a részecske a múltban. Magyarán a kvantumállapotot visszautaztatják a múltba.

Úgy is lehet ezt értelmezni, hogy utólag lehet meghatározni egy részecske történetét. A legszebb ebben, hogy ez kiküszöböli a paradoxont is. Elvégre az eddigi elgondolások szerint még az elemi részecskék szintjén is gondot okozott volna, ha a múltba küldött részecske találkozik saját korábbi állapotával. Lloyd professzor megoldása viszont a kvantumfizika valószínűségi természete miatt megkerüli a problémát: ami így a múltba kerül, annak ott eleve megvolt a lehetősége.

Lloyd professzor szerint ne arra számítsunk, hogy most hamarosan időgépek fognak működni, inkább arra, hogy a jelenséget fel lehet használni számos tudományos kérdés megválaszolására, például a gravitáció kvantumfizikai magyarázatának megtalálására.

Az elméletet máris sokan bírálják, mondván, hogy ha az utólagos szelekció elmélete lehetetlen dolgokat mutat lehetségesnek, akkor ebből annak kell következnie, hogy hibás. 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7276 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x