A legyek és az ember szabad akarata
Címlap / Kütyü és tudomány / A legyek és az ember szabad akarata

A legyek és az ember szabad akarata

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-24

Úgy tűnik, mintha a kérdés, hogy van-e szabad akaratunk, rosszul lenne feltéve. Legalábbis így véli egy berlini kutató, mégpedig a legyekkel folytatott kísérletek kapcsán.  

Alexander Maye, a hamburgi egyetem munkatársa és csapata gyümölcslegyekkel kísérletezett. Az apró rovarokat egy cérnaszálra függesztették, és egy fehér dobozba tették, hogy semmilyen külső hatás ne befolyásolja őket. A 40 légy repülési manővereit, vagyis azt, hogy balra, jobbra, vagy körbe repültek-e mintegy fél órán át, pontosan feljegyezték, és egy erre a célra fejlesztett számítógépes programmal elemezték

Az eredmény: a rovarok képesek voltak olyan spontán döntéseket hozni, amelyek nem következtek az egyszerű ok–okozati mechanizmusból. Az elvárt véletlenszerű repülési irányok helyett világos struktúra bontakozott ki a mért adatok alapján. A legyek agya tehát rendelkezik egy olyan funkcióval, amely lehetővé teszi számukra, hogy spontán módon, külső ok nélkül variálják a repüléseket – idézi a lap az amerikai akadémia egyik kiadványát.


Ezzel először bizonyították be, hogy a latin nevén drosophila melanogaster nem véletlenül változtat a magatartásán, hanem önállóan dönt. "Soha nem tételeztem volna fel, hogy a legyek, amelyek más helyzetben újra, meg újra az ablaküvegnek ütköznek, birtokában vannak a nem véletlenszerű döntéshozatalnak" – írja Maye tanulmányában.

"Az állatok, de mindenekelőtt a rovarok sokak számára csak összetett robotnak számítanak, amelyek a külső hatásokra alig reagálnak" – írta a tanulmány társszerzője Björn Brems, a berlini Freie Universitaet munkatársa. Ez a mechanizmus valószínűleg más állatoknál is megtalálható, és az alapját képezi annak, amit az emberek, mint "szabad akaratot" jellemeznek. A következő lépés az, hogy feltárhatják a spontán döntések genetikai alapjait.

További részletek a vilagtudomany.hu-n.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1647 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x