Szemmel irányított robotok
Címlap / Kütyü és tudomány / Szemmel irányított robotok

Szemmel irányított robotok

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-24

Ha a robotok irányítására fel tudjuk használni az emberi tekintetet, és így az eszközök önállóan tudnak cselekedni, nagy előrelépést érhetünk el a robotok alkalmazhatóságában - állítja Tom Gedeon, az Ausztrál Nemzeti Egyetem professzora.  


Rendezvénynaptár
A robotok számos területen segítik és segíthetik az emberi munkát, és például Ausztrália forró és poros bányáiban ki is válthatják azt. Irányításuk azonban sokszor nehézkes, és komoly felkészültséget igényel. Az MTA SZTAKI és meghívott vendégük, Tom Gedeon is azon dolgozik, hogy emberivé tegye a gépek irányítását.

- Kétféle megközelítésben próbáljuk könnyebbé tenni a robotok irányítását. Egyik célunk, hogy megtanítsuk a robotokat arra, hogy parancsok nélkül, maguktól működjenek együtt az emberrel, azaz  leolvassák az irányítóik szándékait.  Ehhez kapcsolódik, de az eszközök közvetlen irányítására is alkalmas egy másik technológia, a tekintetkövetés, amelyben szintén nagy jövőt látunk – hangzott el Tom Gedeon professzor az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet meghívására tartott előadásában.


A kooperáló robotok programozását egyelőre csak szimulációs szinten vizsgálják a kutatók. Kísérletük során az volt a robotok feladata, hogy egy régi vágású számítógépes játékra hasonlító négyzethálós felületen rendezzenek különböző tárgyakat a megadott helyre. Lényeges szempont volt, hogy a tárgyakat csak két "játékos", azaz robot vagy ember tudta megmozdítani. Összesen háromféle felállást próbáltak ki a tudósok: az egyikben két ember által irányított robot, egy másikban egy ember által irányított és egy automatizált, az utolsóban pedig két automatizált robot dolgozott a feladatokon.

A kísérletből kiderült, hogy minden esetben a két ember által irányított robot oldotta meg leglassabban a feladatot, az emberi mozgást lekövető robot és az emberi irányítás párosa bizonyult a leggyorsabbnak, míg az egy emberből és két önálló robotból álló csoport a két szélső érték között teljesített. A tudósok ezután arra voltak kíváncsiak, hogy mi történik akkor, ha a robotok az ember által dirigált eszköz mozgásán kívül egyéb információval is rendelkeznek. Mivel a csoport másik kutatása az emberi tekintet irányának meghatározására irányul, a kutatók ezt az információt vették alapul a szimulációhoz. A robotok az emberi "játékosok" tekintetéből próbálták kitalálni, hogy hova kell helyezni a tárgyat. A kísérlet tapasztalata, hogy az így tájékozódó robotok ugyanolyan jól teljesítenek, mint az előző kísérlet leghatékonyabb felállása, az ember és robot páros.

- Számos olyan szituáció fordulhat elő, amikor a robot és az ember közötti összetett kommunikációra, például precíziós eszközökkel történő irányításra nincs lehetőség vagy elég idő: például egy tűzoltórobot bevetése során emberek élete múlhat néhány másodpercen. Ha a robotok irányítására fel tudjuk használni az ember számára ösztönös tekintetet, és ez alapján az eszközök önállóan tudnak cselekedni, nagy előrelépést érhetünk el az alkalmazhatóságukban – fejtette ki Tom Gedeon. Mint elmondta, a robotok kísérleti programozása mellett az emberi tekintet követésének gyakorlati megoldása jelenti kutatócsoportjának legfontosabb feladatát.

További részletek a vilagtudomany.hu-n.
 
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 1600 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x