A Rubik kockát 20 lépésben lehet kirakni
Címlap / Kütyü és tudomány / A Rubik kockát 20 lépésben lehet kirakni

A Rubik kockát 20 lépésben lehet kirakni

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Csaknem három évtizede törték azon a fejüket a játékosok és a matematikusok, hogy mennyi a legkevesebb forgatás, amivel bármilyen állásból ki lehet rakni a játékot. 

Most a Google mérnökei és Palo Altóban dolgozó tudósok egy csoportja a kereső óriás számítógépeit felhasználva kiderítette, hogy "Isten száma" a 20-as. Az "Isten száma" elnevezés arra utal, hogy azt keresték: egy "mindent tudó lénynek" hány forgatásra lenne szüksége a Rubik kocka kirakásához.

Most kiderítették, hogy legfeljebb 20 lépésben bármilyen állásból kiindulva kirakható a játék. Több mint 100 ezer olyan kiinduló variáció létezik, amiből 20 forgatás kell a megoldáshoz, bár a lehetséges állások többségében 15-19 forgatás is elég.

A Rubik kockának 43 252 003 274 489 856 000 lehetséges állása van!


Morley Davidson, a Kent állami egyetem (Ohio) professzora, a kutató csoport tagja jelentette be a BBC-ben: "Most már biztosan tudjuk, hogy a varázslatos szám a 20-as!"

A professzor azt is elmesélte, hogy ezzel körbe ért az ő élete is, hiszen a 80-as években fiatal korában a Rubik kocka miatt kezdett matematikával foglalkozni. "Ez valószínűleg a történelem legnépszerűbb kirakós játéka."

Tomas Rokicki programozó, aki 15 éve dolgozott a megoldáson, azt mondja, a csapat által használt számítógép program másodpercenként egy milliárd kocka állást tudott virtuálisan kiforgatni, a korábbi programok pedig csak másodpercenként legfeljebb 4 ezret. "Az alapvető áttörést az jelentette, hogy találtunk egy megoldást ilyen sok pozíció feldolgozására, egyszerre, ilyen gyorsan" - magyarázta a New Scientist magazinnak.

Rubik Ernő találmányából eddig 350 millió darabot adtak el a világon és még ma is kultikus játéknak számít. A YouTube videó megosztó portálon csaknem 40 ezer videó oktatja a játék használatát vagy mutat gyors kiforgatásokat.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 9439 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x