Reptéri forradalom: egy szkenner megkülönbözteti a robbanóanyagokat...
Címlap / Kütyü és tudomány / Reptéri forradalom: egy szkenner megkülönbözteti a robbanóanyagokat a víztől

Reptéri forradalom: egy szkenner megkülönbözteti a robbanóanyagokat a víztől

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-10-04

Háromdimenziós röntgenszem forradalmasíthatja a repülőtéri biztonságot. Egy új szkenner révén, amely egyebek között "belelát" a folyadékokba, és meghatározza összetételüket, hamarosan új korszak kezdődhet a légi közlekedésben.  

Az innováció alapja egy speciális elemző készülék, amely először használja együtt a röntgen spektrális sávszélességét a háromdimenziós képalkotással és egyúttal meghatározza a folyadékok kémiai összetételét.

A legtöbb légi utasnak szálka volt a szemében, hogy a kézipoggyászban néhány év óta csak a olyan tartályban vihettek fel a gépre folyadékot, amelynek maximális kapacitása 100 milliliter. Eddig nem állt rendelkezésre olyan megbízható szkenner, amely képes lett volna megkülönböztetni az ártalmatlan folyadékot a folyékony robbanóanyagtól vagy kábítószertől.


A technológiai bravúrt a Kromek Sedgefield, egy brit cég "követte el", egy spin-off vállalat, amely a Durham egyetem közreműködésével jött létre. Így most úgy tűnik: sikerült megteremteni a technikai feltételeket az új generációs szkennerek használatához a repülőtereken.

"Ily módon, egyértelműen meg lehet különböztetni a vizet a hidrogén-peroxidtól vagy a csokoládét plasztik robbanóanyagoktól" - mondja Arnab Basu, a Kromek vezérigazgatója. A készülékek gyorsan és egyszerűen dolgoznak, húsz másodperc alatt képesek elvégezni az azonosítást.

További részletek a vilagtudomany.hu-n.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1670 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x