A legizgalmasabb műszer
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / A legizgalmasabb műszer

A legizgalmasabb műszer

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-22

Van, aki szerint ez a valaha épített egyik legizgalmasabb tudományos mérőeszköz. A sötét anyag felderítésére, a mikroszkopikus fekete lyukak megtalálására, az Univerzum elveszett tömegének felderítésére is adatokat szolgáltathat a CERN-ben épített hatalmas műszer. 

 

Rendezvénynaptár
Az Alfa mágneses spektrométer (AMS) voltaképpen egy részecskefizikai kutatóeszköz, amely a Nemzetközi Űrállomáshoz kapcsolva a kozmikus sugárzás mérésével kutat sötét anyag és antianyag után. A berendezés feljuttatását többszöri halasztás után jövő februárban tervezik a Nemzetközi Űrállomásra, az utolsó űrrepülőgép felbocsátásakor.

Az AMS-t jövő kedden szállítják át az amerikai légierő egy speciális légi szállítóeszközével, egy Galaxy repülőgéppel Genfből a Kennedy Űrközpontba, Floridába, ahonnan a tervek szerint jövő februárban bocsátják fel az űrrepülő program utolsó útján és juttatják el az ISS-hez, vagyis a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Az AMS detektor Svájcban, a nukleáris kutatások európai szervezetében, a CERN-ben készült el, ott végezték az első alapvető teszteket is. Ez az első mágneses spektrométer, ami az űrben repülni fog, és a legnagyobb méretű alacsony hőmérsékletre hűtött szupravezető mágnes, amit valaha is alkalmaztak a világűr körülményei között.


Az AMS segíthet annak megválaszolásában, hova tűnt az antianyag az Univerzumból, hol van az Univerzum elveszett tömege, az úgynevezett "hideg sötét anyag”", előfordul-e "idegen kvark anyag" a kozmikus sugárzásban, maradtak-e az ősrobbanás után mikroszkopikus fekete lyukak? A több mint 300 000 csatornán keletkező adattömeget az ISS infrastruktúrájának segítségével küldik a Földre.

További részletek a vilagtudomany.hu-n.
 
 
 
[ 1499 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x