Csillagfény kell a vízhez!
Címlap / Kütyü és tudomány / Csillagfény kell a vízhez!

Csillagfény kell a vízhez!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-05

Az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) Herschel műholdja felfedezte, hogy a csillagok ultraibolya sugárzása az alapvető feltétele annak, hogy víz keletkezzen az űrben. Ez az egyetlen magyarázata, hogy egy haldokló csillag körül miért van egy óriási forró vízgőz felhő, írja az ESA portál cikke. 

Minden recepthez szükség van egy titkos összetevőre. Amikor a csillagászok felfedezték a vízgőz felhőt az IRC+10.216 nevű régi csillag körül 2001-ben, rögtön elkezdték keresni a forrást. Az olyan csillagok, mint az IRC+10216 szén-csillagként ismertek, és valószínűleg nem sok vizet tartalmaznak. Feltételezték, hogy a csillag hője párologtat üstökösöket vagy akár törpe bolygókat és ez termeli a vizet.


Most a Herschel PACS és SPIRE eszközei kimutatták, hogy a "titkos" összetevő az ultraibolya fény, mert a víz túl forró ahhoz, hogy jeges égitestek megsemmisítéséből származzon. "Ez egy jó példa arra, hogy a jobb eszközök teljesen megváltoztathatják az eddig kialakult képet" - mondja Leen Decin, a belga Leuveni Katolikus Egyetem kutatója.

A szuperérzékeny műszerek kimutatták, hogy a víz hőmérséklete az IRC+10216 körül változik, mégpedig -200 ° C és 800 ° C között, ami azt jelzi, hogy a víz a csillaghoz sokkal közelebb keletkezik, mint ahol üstökösök stabilan létezhetnek.

Az IRC+10216 vörös óriás, mérete több százszorosa a Nap méretének, de csak néhányszorosa a tömege, és 500 fényévnyire található.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2571 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x