Megkezdődött a Nagy kihalás
Címlap / Kütyü és tudomány / Megkezdődött a Nagy kihalás

Megkezdődött a Nagy kihalás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-23

Ausztrál kutatók szerint már beindult a Föld történetének hatodik Nagy kihalása. Ez annál is súlyosabb lehet, mint az, amely eltüntette a dinoszauruszokat.  

Az eddigi öt nagy földtörténeti kihalás emberi közreműködés nélkül történt, most azonban az újabb katasztrófát a klímaváltozás és az emberi tevékenység együttes hatása okozza.

Dr John Alroy, az ausztrál Macquarie egyetem paleobiológusa 100 ezer fosziliát tanulmányozott, hogy a tengeri állatok sorsát nyomon kövesse a 250 millió évvel ezelőtti Nagy kihalás alatt. A kutatás eredményei - amelyeket a Science című nemzetközi szaklapban közöltek - azt valószínűsítik, hogy most is valami hasonló történik. A mostani kihalás potenciálisan minden eddiginél nagyobb lehet.


"Szervezetek, amelyek korábban alkalmazkodtak a körülményekhez, most már nem képesek erre" - mondta Dr Alroy. "A végén egy drámaian megváltozott tengerfeneket kapunk, mivel megváltozik a nagy élőlény csoportok súlya. Vagyis a most zajló kihalás felborítja a tengeri élőlények egyensúlyát."

"Amikor tömeges kihalás zajlik, kiszámíthatatlanok a következmények, bármi megtörténhet" - magyarázza a kutató. "Az emberi faj alapvetően egy hatalmas kísérletet végez a természettel."

A Föld története során öt, más számítás szerint három Nagy kihalás történt, a legutóbbi 65 millió éve, amikor kihaltak a dinoszauruszok, életteret engedve az emlősöknek.

A mostani kihalás abban is különbözik az előzőtől Dr Alroy szerint, hogy nem köthető egyetlen katasztrofális eseményhez, mint 65 millió éve az aszteroida becsapódása. Most számos tényező játszik közre, a klímaváltozás, az emberi népesség robbanásszerű növekedése, a környezetszennyezés, az ember által szétszórt idegen fajok megjelenése az egyes életterekben, a rovarirtók és a műtrágyák túlzott használata.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6404 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x