Az évszázad szociális krízise az Alzheimer-kór miatt
Címlap / Kütyü és tudomány / Az évszázad szociális krízise az Alzheimer-kór miatt

Az évszázad szociális krízise az Alzheimer-kór miatt

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az Alzheimer kór kezelésének költségei jelenleg a világ GDP-jének 1 százalékára rúgnak, de az összeg folyamatosan emelkedik.  

Emiatt is a XXI. század legjelentősebb egészségügyi és szociális krízisét válthatják ki az Alzheimer-kór okozta megbetegedések, hangoztatta Himmer Éva, aki a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága vezetője.

Az Alzheimer Világnap alkalmából rendezett konferencián elmondta: jelenleg világszerte 36 millió ember szenved a betegségben, de számuk az évszázad közepére elérheti a 115 milliót. A szellemi leépülés leggyakoribb okozója az Alzheimer-kór, amely az esetek 70 százalékában felelős az állapot romlásáért.

Himmer Éva szerint ezért különös figyelmet kell fordítani az egészségügyi programokban a betegség megelőzésére és kezelésére, amelynek költségei már jelenleg is meghaladják a szív- és rákbetegségek, valamint a stroke gyógyításának együttes kiadásait, jelenleg a világ GDP-jének 1 százalékát teszik ki. Európában mintegy 7,3 millió ember szenved a betegségben, Magyarországon pedig 160 ezerre becsülhető a számuk. Világszerte évente 1,6 millió új beteget regisztrálnak, a növekedés azonban a közepes vagy alacsony jövedelmű országokban a legnagyobb.

A tudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan betegség egyre gyakoribbá válásának okai között szerepel a társadalom elöregedése, Magyarországon például 2050-re várhatóan a lakosság 36,7 százaléka 60 évnél idősebb lesz. Himmer Éva ezért fontosnak tartja a lakosság felvilágosítását, valamint a felkészülést a betegség egészségügyi és szociális hatásaira.

Az Európai Unióban már megvan erre a szándék, mert az Európai Bizottság egészségügyi stratégiája szól a betegséggel kapcsolatos feladatokról. A szervezet vezetője ezek között említette a tudományos kutatásokat, amelyek eredményeként egyre hamarabb felismerhető a kór, a megelőzést és a megfelelő gondozást. Elmondta azt is: nemcsak a betegeknek van szükségük segítségre, hanem a hozzátartozóknak és a gondozóknak is. Szerinte szükség lenne olyan, nappali ellátást nyújtó idősklubok kialakítására, amelyek akár egy-egy napra is tehermentesítik a családot a leépült idősek ellátásának feladata alól.

További részletek a vilagtudomany.hu-n.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3188 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x