Az egyfokozatú űrhajó
Címlap / Kütyü és tudomány / Az egyfokozatú űrhajó

Az egyfokozatú űrhajó

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

Nem kell a költséges startberendezés, a Skylon űrrepülőgép bármely hagyományos repülőtérről fel tud majd szállni.  

Több mint 12 tonnányi eszközt vagy ellátmányt repítene föld körüli pályára, vagy 30 utast szállítana, majd ugyanarra a kifutópályára szállna le. A 82 méter hosszú űrhajó szárnyainak fesztávolsága 25 méter. A tervek szerint 70–90 ilyen űrhajót építenének, a projekt értéke 12 milliárd dollár.

A projekt mögött álló brit Reaction Engines szerint űrjárművük még ebben az évtizedben eljuthat a világűrbe. "A hagyományos eldobható rakéták kilövésenként több mint 100 millió dollárba kerülnek, visszatartva a piac növekedését" – mondta korábban a cég ügyvezető igazgatója, Alan Bond. Az űrbe való eljutás gazdaságos módja a ténylegesen újrahasznosítható űrrepülők alkalmazásában keresendő, melyek képesek egy repülőtérről felszállni és közvetlenül eljutni a világűrbe, ahol pályára állítják műhold rakományukat és automatikusan visszatérnek a Földre.


A Skylon koncepció kulcsa a Sabre hajtómű technológia. Ez részben egy sugárhajtómű, részben egy rakéta. A tolóerő biztosításához hidrogént és oxigént éget el, az alacsonyabb légrétegekben az oxigént azonban nem tartályaiból, hanem a légkörből veszi. Nagy sebességnél a Sabre hajtóműnek 1000 fokos gázok beömlésével kell megküzdenie, amit le kell hűteni mielőtt a sűrítésre és a hidrogénnel való elégetésre kerülne a sor.

A Reaction Engines áttörése - egyben legnagyobb műszaki kihívása - egy új hőcserélő előhűtő rendszer, amely rendkívül finom, több ezer vékony falú, kis keresztmetszetű mikrocsőből felépülő hálózatával a forró beömlő gázokat egyetlen századmásodperc alatt -130 Celsius fokos hőmérsékletre hűti. Az ESA pénze az európai űrügynökség technológiai fejlesztési programjaiból érkezik egy több mint 6,5 millió eurós befektetési csomag részeként, lehetővé téve egy teljes, tesztelhető előhűtő megépítését a Reaction Engines számára.

Skylon koncepció többi aspektusát is alaposan megvizsgálják az ESA partnerei, az EADS Astrium, a Német Űrügynökség (DLR) és a Bristol Egyetem közreműködésével. Európa az Ariane 5 képében már rendelkezik egy megbízható bővíthető rakétarendszerrel, az ESA azonban folyamatosan tervezgeti a jövőt, szemmel tartva azokat a technológiákat, melyek a kilövőrendszerek új generációját jelenthetik. Az űrügynökség elsődleges célkitűzése, hogy elérhetővé tegye tagállamainak a világűrt, amihez rendkívül fontos a feljutás költségeinek csökkentése. Egy Ariane 5 listaára jelenleg 160 millió euró körül mozog.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3344 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x