Kínai a legerősebb szuperszámítógép
Címlap / Kütyü és tudomány / Kínai a legerősebb szuperszámítógép

Kínai a legerősebb szuperszámítógép

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Kínának sokáig az volt a híre, hogy a másolók országa. A valóságban Kína innovációs szuperhatalom, megépítették a világ legnagyobb vízi erőművét, Sanghajból indul néhány napja a világ leggyorsabb vonata, amely óránként 350 kilométer megtételére képes. Most pedig üzembe állítják a világ leggyorsabb szuper-számítógépét, a Tianhe-1A-t. 

A komputerek királykategóriájában trónfosztás történt, az új kínai gép másodpercenként tíz a tizenötödiken, vagyis 5 billiárd művelet elvégzésére képes. Eddig 2,5 Petaflops teljesítménnyel az Oak Ridge National Laboratórium Jaguár számítógépe vezette a világ szuperszámítógépeinek 500-as listáját.

Németország legnagyobb teljesítményű gépe, a jülichi szuperszámítógép egy billiárd művelet elvégzésére képes másodpercenként, ez egy Petaflop/s-os teljesítményt jelent, ami 50 000 átlagos PC teljesítményével egyenlő. A gép az IBM Blue Gene /P típusú készüléke, egyben a kontinens első petaflop teljesítményre képes szuperszámítógépe.


A számítástechnikában használt FLOPS (vagy flops, esetleg flop/s) egy rövidítés, eredetiben: FLoating point Operations Per Second (lebegőpontos műveletek másodpercenként). A FLOPS-szal a számítógépek teljesítményét fejezik ki, különösen azokon a tudományos területeken, ahol gyakori a lebegőpontos műveletek használata. A FLOPS-hoz hasonló mértékegység a műveletek száma másodpercenként (IPS, instructions per second).

Obama amerikai elnök már beiktatása előtt utalt arra, hogy Kína a világ legnagyobb high-tech exportőre lett. Kína most már azon dolgozik, hogy a nyugati chipszállítóktól is függetlenítse magát. A spiegelonline szerint a kínai gép nagy károkat okoz az amerikai technológia imázsának.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3133 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x