A helyzet rosszabb lesz
Címlap / Kütyü és tudomány / A helyzet rosszabb lesz

A helyzet rosszabb lesz

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A helyzet valószínűleg csak rosszabb lesz; évről-évre több víz okozta, ún. hidrometeorológiai katasztrófa várható. Egyebek között erről beszélt Tom Beer, a Nemzetközi Geodéziai és Geofizikai Unió magyar származású ausztrál elnöke, aki a természeti katasztrófákkal kapcsolatos kutatási eredményekről tartotta székfoglaló előadását Budapesten, az MTA-n.  

Hatalmas különbség van a természeti katasztrófák hatásait tekintve a fejlődő és fejlett országok között - hangsúlyozta Tom Beer, szembeállítva a 200 ezer halálos áldozatot követelő, a Richter-skála szerinti hetes erősségű haiti-i földrengést a hasonló erejű, de egyetlen halálesettel sem járó új-zélandi katasztrófával.

A környezetvédelemmel foglalkozó kutató úgy véli: az építkezésre vonatkozó szabályok rendkívül nagy szerepet játszanak abban, hogy egy-egy országban milyen következményei vannak a természeti csapásoknak. - A fejlődő országokban sokkal nagyobb az emberveszteség, a fejlett országokban pedig inkább az infrastruktúrában keletkezik kár - hangsúlyozta Tom Beer, aki a jövőt illetően nem túl derülátó.

- A helyzet valószínűleg csak rosszabb lesz - mondta, - a hidrometeorológiai katasztrófák száma évről-évre világszerte növekszik. A kutatók egyelőre nem tudják biztosan, hogy csupán a hatékonyabb adatgyűjtés következménye a statisztikailag is jelentős növekedés, vagy a klímaváltozás valóban több természeti katasztrófát okoz. Az emberiség létszámának növekedését figyelembe véve pedig az is könnyen belátható, hogy a jövőben egyre több emberi áldozattal járó természeti katasztrófáról hallunk majd - mondta az ausztrál kutató, hozzátéve: a kockázat veszélye még nagyobb, ha számolunk azzal a lehetőséggel is, hogy a klímaváltozás valóban növeli a természeti katasztrófák gyakoriságát.

A professzor a klímaváltozás nemkívánatos hatásainak megfékezését részben a légköri üvegházhatást jelentősen csökkentő bioüzemanyagok elterjedésétől várja.  - A korábban ígéretesnek vélt hidrogén üzemanyaghoz képest, amelynek előállítása az üvegház hatású gázok koncentrációjának a növekedéséhez vezet, a biodízel jóval kedvezőbb hatású a környezetre - mondta Tom Beer.

A tudós kiemelte, hogy a 12 százalékban vizet tartalmazó úgynevezett aquadízel üzemanyagként történő elégetése jelentősen kevesebb káros gáz kibocsájtással jár, mint a hagyományos üzemanyagok felhasználása, és a levegőt sem szennyezi annyira. A kutató ugyanakkor arra is rámutatott: az alternatív üzemanyagok egyelőre nehezen vetik meg lábukat a piacon.

További részletek a vilagtudomany.hu-n.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2466 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x