Energetikai szempontból totálkáros házak
Címlap / Kütyü és tudomány / Energetikai szempontból totálkáros házak

Energetikai szempontból totálkáros házak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-13

Magyarországon az összes energia 40 százalékát az épületek használják el és ezek az épületek egyben a legnagyobb széndioxid-kibocsátók is. Tisztán látszik, hogy jelenleg nincs mennyiségi lakáshiány, csak minőségi van: a 4,2 milliós épületállomány nagy része, mintegy 80 százaléka ugyanis felújításra szorul energetikai szempontból - mondta a CEE Green House konferencián Grónay Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője.  

A nemzetgazdasági tárca főosztályvezetője a konferencián elmondta: a korábbi épületfelújítási programok jó és keresett kezdeményezéseknek bizonyultak, ám egyik sem volt tökéletesnek mondható. A panelprogram például hatalmas siker volt, ám a pályázati elvárások túl nehézkesek, az elbírálási rendszer pedig nagyon lassú volt.

A NEP által támogatott felújítások eredményei nem voltak mérhetőek, de az utólagos mérések szerint a csak a külső szigetelésre koncentráló megoldások amúgy sem elég hatékonyak. A KEOP épületprogramjának keretében akár 70-80 százalékos támogatási arány is megszerezhető volt, ám hónapokig kellett várni az eredményre, és 2013-ig már minden pénzt lekötöttek.

Az Energiahatékony Épületfelújítási program keretében évente ötvenezer hagyományos, harmincezer panel és 3200 középület felújítása, valamint 22 ezer új, energiatakarékos otthon építése a cél. A beruházások elvárt átlagos energiamegtakarítási mutatója legalább 60 százalékos lenne, a hatékonyabb megtakarítást célzó felújítások pedig nagyobb anyagi támogatást kapnának, így ösztönözve a minél teljesebb körű felújításokat.

Pálvölgyi Tamás, a Magyar Építóanyagipari Szövetség (MÉASZ) ügyvezetője ugyanakkor úgy vélte, az épületek egy százalékát egyáltalán nem érdemes felújítani, mivel azok energiatakarékossági szempontból "totálkárosak". Azonban épp az alacsony bázis miatt vannak hatalmas lehetőségek a magyar épület-felújítások területén, hiszen már viszonylag alacsony befektetéssel magas, legalább 50 százalékos energia-megtakarítást lehet elérni.

További részletek a vilagtudomany.hu-n.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3519 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x