Robotűrhajóst visz a Discovery
Címlap / Kütyü és tudomány / Robotűrhajóst visz a Discovery

Robotűrhajóst visz a Discovery

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-06

Utolsó útjára indul ma a veterán amerikai űrsikló, a Discovery, amely azonban most is történelmet ír, hiszen űrhajós robotot visz a nemzetközi űrállomásra. R2 vagy másképpen Robonaut 2 a neve az asztronauták új segítőjének, bár inkább C-3PO-ra hasonlít. Van feje, felsőteste, két erős karja és ujjai és sok mindent már most jobban tud az embernél. A humanoid robotok új generációja akár még az űrhajósokat is feleslegessé, és ezáltal munkanélkülivé teheti. 

Az első robonauta, akinek hivatalosan Robonauta-2, R-2 a neve, elvileg a héten indulhat az amerikai űrsiklók utolsó járatával a nemzetközi űrállomásra (ISS). Az új "űrhajós" 136 kiló, és a NASA - General Motors együttműködésnek köszönheti létét. A megtestesült robotpilóta nemcsak humanoid kinézetű, a tervezők arra törekedtek, hogy úgy is dolgozzon, mint egy ember.


Képes arra, hogy a nemzetközi űrállomáson ugyanazokat a szerszámokat használja, mint az emberek, érzékelő képességei minden eddigi humanoid robotét meghaladják. Van feje és két karja, de lábai nincsenek. A NASA szerint a jövőben ezek a robotok, illetve korszerűsített változataik elvégezhetik azokat a feladatokat, amelyek túl veszélyesek vagy nehezek az ember számára. Addig be kell bizonyítania, hogy kibírja a súlytalanságot, a vibrációt, a vákuumot, az elektromágnesességet, és ellenáll a sugárzásnak.

A Robonauta 2 még nem védett a hőmérsékleti ingadozások ellen sem, vagyis az ISS védett belsejét addig nem is hagyhatja el, amíg nem kap védőruhát. Ennek ellenére a szakértők úgy vélik, hogy a jövőben a robotok nagy szerepet kapnak az ember munkatársaként, bár egyelőre nem helyettesítik az űrhajósokat. R2 immár életre kelt, és a távolban D2 is felkészül, hogy utóbb egyesüljenek.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1599 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x