Három órás időablak - életmentés stroke esetén!
Címlap / Kütyü és tudomány / Három órás időablak - életmentés stroke esetén!

Három órás időablak - életmentés stroke esetén!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-25

Magyarországon évente 18 ezren halnak meg agyi érkatasztrófa következtében, a betegek negyede fiatalabb, mint 60 éves, a férfiak átlag 5 esztendővel előbb kapják meg a stroke-ot, mint a nők.  

A stroke egyre gyakrabban sújtja a fiatalokat is. A betegek száma folyamatosan növekszik. Ennek súlyos szociális következményei vannak, ezért folytatni kell a lakosság felvilágosítását, mondja a Magyar Stroke Társaság. A februárban megkezdett társadalmi célú nevelő-felvilágosító kampányának fő célja, hogy minél többen ismerjék meg a stroke tüneteit, ugyanakkor legyenek tisztában a háromórás időablak jelentőségével.

Az eddigi statisztikai adatok azt mutatják, hogy a 2008-ban megkezdett kampány elérte célját, hiszen az emberek egyre bátrabban hívják a mentőket, ha a szélütésre utaló jeleket észlelik, ugyanakkor a vérrögoldások száma is fokozatosan emelkedik. A Magyar Stroke Társaság elnöke, Bereczki Dániel professzor szerint a hangsúly a tájékoztatáson van. Ennek megfelelően a stroke-kampány keretében évek óta töretlen a lakosság felvilágosítása.

Az agy vér-, oxigén- és tápanyagigénye óriási, energiatartalékai viszont jóformán nincsenek. Ha a vérellátási zavar néhány óránál hosszabb ideig tart, az agyszövet elpusztul. Ujjbegynyi izom- vagy májszövet pusztulása lényeges következményekkel nem jár, hasonló mennyiségű agyszövet elvesztése azonban beszédképtelenséget vagy valamelyik testfelünk bénulását okozhatja. A beteg elfelejt olvasni, számolni, máskor képtelen a szöveget megérteni. Hall, de nem ért, olvas, de a szóképek olyanok mintha ismeretlen nyelven íródtak volna. Sok beteg depresszióssá válik. Néha elfelejti, hogyan kell öltözni, késsel-villával enni, saját lakásában nem tud tájékozódni, képtelen a beszélgető partner arcmimikáját felismerni. Nem tudja eldönteni, a partner sír vagy nevet. A mimika által közvetített információ elvész.

A társaság szeretné továbbra is felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a stroke hirtelen sújt le, mégis időnként előre jelzi "érkezését". Átmeneti beszéd-, látászavar, valamelyik arc- vagy testfél, illetve ujjak néhány percig tartó zsibbadásakor sürgősen a mentőhöz kell fordulni. Arra kell tehát törekednünk – tette hozzá az elnök – hogy a stroke-ot elszenvedett beteg minél hamarabb kórházba kerüljön, vonatkozik ez elsősorban azokra, akinek még csak múló tünetei vannak, hiszen ebben az esetben a legjobbak esélyeik a fenyegető stroke megelőzésére.

További részletek a vilagtudomany.hu-n.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2674 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x