Évente 184 milliárd eurós kár - egyre több katasztrófa
Címlap / Kütyü és tudomány / Évente 184 milliárd eurós kár - egyre több katasztrófa

Évente 184 milliárd eurós kár - egyre több katasztrófa

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-11-27

2050-re a Föld népességének növekedése miatt várhatóan másfél milliárd ember él a viharok és földrengések által veszélyeztetett területeken - kétszer annyi, mint most. Ezt tartalmazza az a 250 oldalas jelentés, amelyet a Világbank és az ENSZ közösen készíttetett. A dokumentumon 70 szakértő, főleg közgazdász dolgozott két éven keresztül. 

A Natural Hazards, Unnatural Disasters címet viselő összeállítás szerint a katasztrófák nyomán a mostani háromszorosára emelkednek a károk, és elérik az évi 134 milliárd eurót. Ha még hozzászámoljuk a klímaváltozás következményeit, például a trópusi viharok formájában, akkor az összeg további 50 milliárd euróval nőhet.

A tanulmány megállapítása szerint 1970 óta 3,3 millió ember vesztette életét a természeti katasztrófák nyomán – ebből a szárazságok miatt Afrikában egy millióan haltak meg. Az inflációs hatást kiszűrve a károk összegét 1700 milliárd euróra becsülték 1970-től napjainkig.


Ugyanakkor a védőintézkedések viszonylag alacsony költséggel megvalósíthatók – amennyiben az érintett kormányok az eddiginél okosabban cselekszenek, és elvégzik a szükséges munkákat. Ez nem mindig jár nagy beruházásokkal, például arra kell figyelmeztetni és oktatni a lakosságot, hogy milyen veszélyek várhatók, hogyan kell cselekedni, ha a veszély bekövetkezik. A közintézményeket úgy kell építeni és átalakítani – mint például Bangladesben az iskolák – hogy azok szükség esetén szállásul is szolgáljanak. Az utcák pedig egyúttal vízelvezetőként is szolgálhatnak, mint ahogy Malajziában építik őket.

A tanulmány szerint az államnak nagyobb figyelmet és több pénzt kell fordítania a veszélyek jelzésére, így főleg az időjárási előrejelzések révén lehet segíteni, hiszen a három napra szóló prognózisok időközben igen pontosak és megbízhatóak lettek. "A technikai haladás eredményeit jobban ki kell használni" - mondta Michel Jarraud, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára.

A Münchner Rück viszont-biztosító adatai szerint az idén januártól szeptemberig 21 ezer ember veszítette életét csak az időjárási katasztrófák miatt – ebben nincs benne a földrengések áldozatainak száma. 2000 és 2009 között átlagosan 550 időjárás okozta katasztrófa volt az év első kilenc hónapjában, de az idén ez a szám már 725-re nőtt.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2262 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x