Az axolotltól tanuljuk az öngyógyítást
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Az axolotltól tanuljuk az öngyógyítást

Az axolotltól tanuljuk az öngyógyítást

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-22

A gyíkok és szalamandrák is képesek arra, hogy bizonyos testrészüket újranövesszék. Azt azonban egyikük sem tudja, amit a mexikói axolotl, amely képes kijavítani saját gerincoszlopának, sőt még szívének, agyának bizonyos sérüléseit is. Német kutatók Hannoverben most azt vizsgálják, hogyan lehetséges mindez, és miként hasznosíthatja majd az ember ezt a képességet - saját maga gyógyításában. 

 

Rendezvénynaptár
A hannoveri orvosi főiskolán mintegy száz axolotl él egy hatalmas akváriumban. Alapvetően kíváncsi természetű lények, amelyeket a kihalás fenyeget, mert természetes élőhelyükön, a Mexikóváros közelében lévő Xochimilco tóban a szennyezés, a turisták, a táplálékhiány és a halászat miatt már alig maradtak.

A német kutatók azt vizsgálják, hogy végtagjaik elvesztése után hogyan képesek regenerálódni a kicsiny állatok. "A gyógyulás szinte a szemünk előtt zajlik, mondja az egyik kutató, ugyanis a fiatal példányok néhány hét alatt újranövesztik elvesztett végtagjaikat. Az orvosok nagy reményeket fűznek a vizsgálatokhoz, amelyek eredményeit az emberi gyógyászatban lehet majd hasznosítani."


A népi gyógyászatban a mai napig nagy erőt tulajdonítanak neki. Ez köszönhető annak a tulajdonságának, hogy elvesztett végtagjait képes regenerálni. Az axolotl teljes lábat növeszt néhány hét alatt az elvesztett helyett, kijavítja gerincsérülését, sőt még hiányzó agydarabkákat is pótolhat. A kutatók a mai napig keresik miként lehetséges ez, főleg ilyen gyorsan, egyedülálló módon.

Az axolotl elnevezés a nahuatl (azték) nyelvből származik, az egyik legelfogadottabb értelmezés szerint Xolotlhoz, a halál, és egyben az újjászületés kutya alakú istenéhez köti őket. Az azték mitológia szerint az első embercsoportokat az istenek megölték, és egy Xolotl által hozott emberi csontból teremtették újra az embereket. Jelentése vízi kutya (atl=víz, xolotl=kutya).

Az axolotl a kétéltűek (Amphibia) osztályába, azon belül is a farkos kétéltűek (Caudata) rendjébe tartozó faj. A természetben általában szürke színű, fekete pöttyökkel, a kereskedelemben viszont rengeteg színben (albínó, arany, fekete stb.) kapható. Az állat ivarérett korára is megőrzi lárvakori kopoltyúit (neoténia). Ha a tó, amelyben az axolotl él, kiszárad, az állat elveszti kopoltyúit, és átáll a tüdővel való légzésre. A kifejlett állatok hossza akár a 30 cm-t is elérheti, s akár 25 évig is élhetnek.


 
 
[ 2812 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x