A génbajnok egy közönséges növény
Címlap / Kütyü és tudomány / A génbajnok egy közönséges növény

A génbajnok egy közönséges növény

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-21

A világ legnagyobb genomját, azaz a legtöbb örökítőanyagot hordozó élőlény - ki hinné - egy egyszerű növény. Ötvenszer több DNS van egy sejtjeiben, mint az embernek!  

A japán babérhangáról van szó, ez az egyik japán sziget, Honsu hegyeiből származó, nem túl feltűnő, érzékeny és lassú növésű virág. A tudósokat is meglepte, amikor kiderült, hogy az eddig ismert genomok közül ez övé a legnagyobb.

A japán babérhanga (Paris japonica) DNS készlete mellett minden állat és növény örökítőanyaga eltörpül. 150 milliárd bázispárból áll a DNS-e, míg az emberé, amely az egyik legbonyolultabb a Földön, csak 3 milliárdból. (A bázispár az örökítőanyag információt hordozó alapegysége, egymással szemben elhelyezkedő, hidrogénkötésekkel összekapcsolt két nukleotid.)

Ha a rekorder növény egyetlen sejtjének feltekeredett DNS-ét kihúznánk, csaknem 100 méter hosszú lenne. Az emberé még 2 méter sincs.


A felfedezés kérdéseket vett fel a genom mérete és a fejlettség közötti összefüggésekről, de egyben új gyógyszerek létrehozását is elősegítheti.

Dr Ilia Leitch, a brit Kew Gardens botanikus kertben működő Jodrell laboratórium genetikusa azt mondja, azért kezdték el vizsgálni a japán babérhanga genomját, mert rokonai számos gyógyszer alapanyagát szolgáltatják. Amikor meglátták, hogy mekkora az örökítőanyaga, el sem akarták hinni, újra és újra ellenőrizték.

A sok DNS nem feltétlenül jelent előnyt. A sok örökítőanyag magyarázattal szolgálhat arra, miért nő lassan a japán babérhanga, és miért annyira érzékeny a szennyeződésekre és más környezeti hatásokra. Ahányszor egy sejtje osztódik, le kell másolnia ezt a rengeteg DNS-t, ami hosszú időt vesz igénybe. A nagy genommal rendelkező növényeket kihalás fenyegeti és nagyon érzékenyek a környezetszennyezésre.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3067 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x