A közlekedési dugóktól a bogarak személyiségéig
Címlap / Kütyü és tudomány / A közlekedési dugóktól a bogarak személyiségéig

A közlekedési dugóktól a bogarak személyiségéig

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A hálózatkutatók munkáját segítő számítógépes program, a vírusos májgyulladás kezelésének genetikai háttere, a leukémia személyre szabott kezelése, a közlekedési dugók kialakulásának oka, illetve a rovarok személyiségjegyei - néhány téma azok közül, amelyeket magyar kutatók is vizsgáltak, eredményeikről pedig rangos nemzetközi folyóiratokban számoltak be 2010-ben. 

Orosz Gábor és Stépán Gábor közlekedéstudományi szakemberek a Philosophical Transactions of the Royal Society folyóiratban publikált cikkükben azt a széles körben elterjedt nézetet cáfolták, amely szerint a gépjárművek számának egy adott szinten túli növekedése automatikusan dugókhoz vezet. A kutatók úgy vélik: az autók száma valóban fontos, de csupán abban a tekintetben, hogy minél több jármű található egy adott útszakaszon, annál kisebb fékezés elégséges a dugó kialakulásához. A szakemberek szerint kilométerenként 15 autó esetén - hacsak nincsen útlezárás vagy baleset - nem keletkezik torlódás. Ha ennél több, körülbelül 15-40 jármű halad egy ugyanekkora útszakaszon, már nagyobb a dugó kialakulásának a valószínűsége, amennyiben egy autós erősen fékez.

Az úgynevezett kritikus fékezés erőssége folyamatosan csökken ebben a tartományban, tehát 15 autóval számolva a sofőrnek szinte meg kell állnia ahhoz, hogy dugó keletkezzen, míg kilométerenként 40 jármű esetében már pár százalékos sebességcsökkenés is dugóhoz vezethet. - Amikor az autók száma egy ekkora útszakaszon eléri a 20-25-öt, akkor a forgalomhoz képest kritikusnak tekinthető, és körülbelül 20-30 százalékos fékezés már egyre erősödő hatást vált ki a kocsisorban egészen addig, amíg 10-20 járművel hátrébb teljesen megállnak az autók - írta le a jelenséget az mta.hu-nak Orosz Gábor hozzátéve: az így létrejött dugó sem "áll" egy helyben, hanem körülbelül 15-20 km/h sebességgel terjed hátrafelé.

A rovarok is rendelkeznek olyan személyiségjegyekkel, mint a merészség, a felfedezési hajlam, vagy az aktivitás - összegezte kutatási eredményét a Proceedings of the Royal Society-ben Gyuris Enikő, a Debreceni Egyetem PhD hallgatója és Barta Zoltán, az MTA doktora. Mint a cikkből kiderül, az egyedenként eltérő viselkedés hátterében nem a genetika véletlen hibái állnak, hanem a sikeres szaporodásra való törekvés: az utódnemzésre kevesebb eséllyel pályázó egyedek bátrabbakká és kezdeményezőbbé válnak.

A kutatók hipotézisük igazolásához mintegy 300 szárnyas és szárnyatlan verőköltő bodobács felhasználásával végeztek kísérletet. Munkájuk során - amelyben Feró Orsolya és Tartally András is segítette őket - elsősorban a rovarok új környezethez való alkalmazkodását és felfedezési hajlandóságát vizsgálták. A véletlenszerűség kizárásával végzett kísérletek igazolták, hogy a nőstény verőköltő bodobácsok esetében releváns különbség tapasztalható a szárnyas és szárnyatlan egyedek személyiségjegyei és stratégiái között, mint ahogy azt is bizonyítani tudták, hogy adott ingerre egy bizonyos példány rendre ugyanúgy reagál.

További részletek a vilagtudomany.hu-n.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2000 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x