Kártyázz kvarkokkal!
Címlap / Kütyü és tudomány / Kártyázz kvarkokkal!

Kártyázz kvarkokkal!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-01

Nemzetközi figyelmet kapott két magyar fiatal kártyajátéka, amely a részecskefizikát hozza közelebb a szórakozni vágyókhoz. A világ első számú nehézion-fizikai kutatóintézete, a Brookhaven-i Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (BNL) honlapja Csörgő Judit, Török Csaba és Csörgő Tamás által kifejlesztett játék bemutatásával köszöntötte az újévet. 

- A kártya ötletét a világegyetem legforróbb anyagának, az úgynevezett kvark anyagnak a felfedezése inspirálta. Ezt a rendkívüli eredményt igyekeztek a fiatalok a maguk nyelvére lefordítani - mondta Csörgő Tamás fizikus, az MTA doktora, aki a kártyajáték kidolgozását mentorálta. A gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium természettudományos önképzőkör volt diákjai: Csörgő Judit, az önképzőkör elnöke és Török Csaba arra jöttek rá, hogy a kvarkok megfigyelhető részecskékké való formálása a különböző színek segítségével nagyon jól leírható és modellezhető úgy, hogy közben az egész még szórakoztató is.

Török Csaba alapötletére építve a két magyar diák egy részecskefizikai kártyajátékot dolgozott ki, amelyet a szerzők véleménye szerint egyetemi, középiskolás vagy akár általános iskolás tanárok is jól használhatnak az oktatás során a modern fizika gyakran elvontnak tűnő eredményeinek kézzelfoghatóbbá tételére, illetve a tudományos felfedezés örömének, játékosságának érzékeltetésére. - A kártyajátékot és az ahhoz tartozó útmutatót az interneten tettük közzé magyar és angol nyelven. Az online terjesztésnek köszönhetően a magyar fejlesztésű játék a világ bármely részéről elérhető - hangsúlyozta Csörgő Tamás, a Brookhaven-i RHIC gyorsító PHENIX kísérletének magyar témavezetője.


Balról jobbra: Csörgő Tamás, Török Csaba és Csörgő Judit

A játék ötletgazdájának, Török Csabának a véleménye szerint a kártyák nagyszerű lehetőséget kínálnak mindenkinek, hogy a részecskefizika alapvető ismereteit elsajátítsa. - 2008 év végén pattant ki a fejemből az ötlet, hogy egy kártyajáték formájában szemléltethetem az elemi részecskéket és tulajdonságaikat - emlékezett vissza Török Csaba, az ELTE másodéves fizikus hallgatója, hozzátéve: tervei között szerepel egy európai, illetve amerikai szabadalom benyújtása is.

- Játszottunk nagyszülőkkel, gyerekekkel, diákokkal, egyetemi hallgatókkal, doktoranduszokkal és professzorokkal is. Tapasztalataink szerint mindenki nagyon szórakoztatónak találta a kártyajátékot - mondta Csörgő Tamás, aki lányával, Csörgő Judittal együtt számos különböző célcsoport képviselőivel tesztelte a játékot. - Judit nagy szerepet vállalt abban, hogy az általam eredetileg kitalált, viszonylag bonyolult játék mellé újabb játékokat alkosson, illetve megfogalmazza ezek szabályait. Így ma már négy különböző játék játszható a kártyákkal - mondta Török Csaba. - Ahogy egy pakli francia kártyával a nagyon egyszerűtől a bonyolultabbakig sokféle játékot játszhatunk, úgy a Judit és Csaba által készített játék is változatos szórakozást ígér a fizika iránt fogékony, játékos kedvű érdeklődőknek - mondta Csörgő Tamás. Bubi, dáma, király vagy ász helyett, a magyar diákok kártyáin elemi részecskék szerepelnek, a játékszabályokat pedig nagyrészt a természeti törvények írják, kibővítve az ember versengésre és szórakozásra való hajlamával.

- A Magyar Fulbright Egyesület, a Magyar Innovációs Szövetség és az Amerikai Nagykövetség tavaly novemberben „Meet the Scientist" (Találkozz tudóssal) címmel programot indított, amelynek első, megnyitó előadására engem kértek fel. A rendezvényre meghívtam Csabát és Juditot, hogy a résztvevőknek a helyszínen mutassák be a játékot - emlékezett vissza Csörgő Tamás a kártyajáték pályafutásának kezdetére. A közönség soraiban az Amerikai Nagykövetség képviselői, dr. Brückner Huba, a Fulbright - Magyar Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság ügyvezető igazgatója, Pokorni Zoltán az Országgyűlés Oktatásügyi bizottságának elnöke, dr. Antos László, az Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója, és az Arany János Gimnázium vezetői, tanárai, valamint mintegy kétszáz diákja voltak jelen.

A magyar feltalálók a Találkozz Tudóssal sorozat nyitó előadásának alkalmából a lulu.com önkiadónál jelentették meg a kártyalapokat, valamint azt az elemi részecskékkel, a kvarkanyag kutatással, a kozmikus sugárzással kapcsolatos legfontosabb ismereteket is összefoglaló könyvecskéjüket, amely a négy, gyakorlatban leginkább bevált részecskés kártyajáték szabályait is tartalmazza. - Az egyik játékunk neve Kvarkanyag, amelyet a 2010-es nemzetközi Zimányi Nehézionfizikai Téli Iskolán is bemutattunk, és az egyik amerikai kollégámnak, Jeff Mitchellnek (BNL) igen megtetszett - mesélte Csörgő Tamás. A fizikus lánya megtanította az amerikai tudóst néhány játékra, amelyeket aztán az Egyesült Államokba visszatérve 6 éves kislányával is sikeresen kipróbált, majd ezt követően eljuttatta a hírt a BNL sajtóosztályához. - Nagy meglepetésünkre és örömünkre történetünket közhírré tették - emlékezett vissza Csörgő Tamás.

A tudós reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy kerül majd olyan cég, amely érdeklődik a magyar diákok ötlete iránt és a játék terjesztését is vállalja. A játék alkotói bíznak abban is, hogy találmányuk minél szélesebb körben elterjed majd, Magyarországról szerte az egész világon. - Ausztriából tegnap jelzést kaptunk, hogy igény lenne a könyvünk német nyelvű kiadására, hogy a játék híre ezen a nyelvterületen is elterjedhessen - mondta a fizikus, hozzátéve, hogy a Science Magazin és a Physics World is tervezi, hogy recenziót közöl találmányukról. - Úgy látszik, hogy egyre többen felismerik: jó dolog, ha az ember kézben tarthatja az elemi részecskéket, vagy alkalomadtán akár zsebre is vághatja őket - véli Csörgő Tamás.

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3449 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x