Miért halnak meg hamarabb a férfiak, mint a nők?
Címlap / Kütyü és tudomány / Miért halnak meg hamarabb a férfiak, mint a nők?

Miért halnak meg hamarabb a férfiak, mint a nők?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-14

Brit kutatók szerint a dohányzás és az alkohol az oka annak, hogy az európai férfiak hamarabb meghalnak, mint a nők. A WHO adatait elemezve Gerry McCartney és kollégái azt írják, hogy a cigaretta 40-60, míg az alkohol Kelet-Európában további 20-30, másutt pedig 10 százalékban felelős a rövidebb életért. 

A KSH adatai szerint jelenleg a születéskor várható élettartam Magyarországon 73,4 év, ami 1994 óta 4,3 évvel gyarapodott; a nőknél ez 77, a férfiaknál 69 évet jelent. A probléma nem magyar sajátosság, Japánban például, ahol a világ egyik legidősebb népessége él, a nőknél a születéskor várható élettartam 86,5 év, míg a férfiak 79,2 évre számíthatnak.

Németországban a férfiak várható élettartama 76,2 év jelenleg, a nőké 81,8; ezzel a férfiakat átlagosan 5,6 évvel élik túl a nők.

Annak valószínűsége, hogy egy magyar férfi túléli a 65. életévét, csupán 59 százalék. A középkorú magyar férfiak rossz egészségi állapotát és korai, magas halálozási arányát főként a tartós stressz, a depresszió, a munkahelyi és társadalmi elvárások okozzák.

2007-ben tették közzé azt a tanulmányt, amely más okokat is talált, ugyanis nem csak az embereknél, hanem több állatfajnál is gyorsabban öregszenek, és hamarabb halnak meg a hímek.

A férfiak - és a hímek - a szexért folytatott intenzív harc miatt öregszenek és halnak korábban - vélték brit kutatók, akik monogám és poligám fajokat hasonlítottak össze.

A monogám fajoknál - mint például az apácalúd vagy a törpemongúz - a hímek természetesen kevesebbet harcolnak a nőstényekért, mint a poligám fajok - például a vörös szárnyú feketerigó vagy a szavannai pávián - egyedei.

Húsz gerinces faj összehasonlítása alapján a Cambridge-i Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy minél inkább poligám egy faj, annál nagyobb az esélye annak, hogy a hímek gyorsabban megöregszenek, és korábban meghalnak, mint a nőstények. Minél intenzívebb ugyanis a nőstényért folyó harc, átlagosan annál kevesebb ideje marad a hímnek a nemzésre.

Mivel az embereknél is korábban öregszenek, és hamarabb halnak a férfiak, mint a nők, valószínű, hogy az ember őseinél is a poligámia volt az elfogadott. "Ez azonban nem ad felmentést a mai férfiak poligámiájára és promiszkuitására" - figyelmeztetett az egyik kutató, Tim Clutton-Brock.

Londonban most arról számoltak be brit kutatók, hogy a dohányzás és az alkohol az oka annak, hogy az európai férfiak hamarabb meghalnak, mint a nők. A WHO adatait elemezve Gerry McCartney és kollégái azt írják, hogy a cigaretta 40-60, míg az alkohol Kelet-Európában további 20-30, másutt pedig 10 százalékban felelős a rövidebb életért.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3897 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x