A Kepler sikeres startja
Címlap / Kütyü és tudomány / A Kepler sikeres startja

A Kepler sikeres startja

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A Kepler sikeresen fölszállt, az Európai Űrügynökség (ESA) második teherűrhajójának indítása egy napos késéssel ugyan, de hibátlanul sikerült.  

Az európai űrkikötőből, Kourouból induló automata teherűrhajó (Automated Transfer Vehicle – ATV) alapvető fontosságú anyagokat visz a nemzetközi űrállomás legénységének, de szállít leveleket és csokoládét is. A következő három és fél hónapban nem megy utánpótlás az űrállomásra.

Fotó: ESA                      

Európa első teherűrhajója a 2008 tavaszán fellőtt Jules Verne, az óriási űreszköz teljes tömege 19 360 kg volt, amiből a hasznos teher csaknem kilenc tonna. Csak viszonyításként: az orosz Progressz teherűrhajók maximális terhelhetősége 2600 kg. A Jules Verne nevet viselő űreszköz az Ariane–5 rakétával valaha Föld körüli pályára állított legnagyobb teher volt: több mint kétszer akkora, mint az addig felbocsátott legnagyobb európai műhold.

A startról készült ESA videó itt tekinthető meg.

A tíz ország összefogásával megépített, a híres német csillagászról és matematikusról, Johannes Keplerről (1571–1630) elnevezett második teherűrhajó elődjénél is nagyobb, teljes tömege több mint 20 tonna – ez a legnehezebb rakomány, amit valaha az űrbe elindított Európa. A szintén Ariane rakétával induló körülbelül 10 méter magas, 4,5 méter átmérőjű ATV belsejében egy 45 köbméteres túlnyomásos modul és egy orosz dokkolórendszer is helyet kapott. Huszonkét méteres napelemei háromszor annyi energiát termelnek, mint a Progressz napelemei.

Fantáziarajz: ESA           

A teherűrhajó által szállított héttonnányi hasznos teher része a nemzetközi űrállomás számára vitt 4534 kg-nyi hajtóanyag. Dokkolás után e hajtóanyag segítségével emelik meg időnként az űrállomást. A pályamódosításokra nemcsak a természetes süllyedés miatt van szükség, hanem mert időnként az űrállomás pályáját űrszemetek keresztezik, amelyekkel nem tanácsos ütközni. A rakomány része ezen kívül egy mázsa oxigén, másfél tonnányi száraz rakomány is. Az út különlegessége, hogy a teherűrhajó ezúttal nem visz vizet, mert abból most bőséggel található az űrállomáson.

A Kepler júniusig kering az űrállomással együtt, majd a szeméttel és egyéb felesleges eszközzel telepakolt űrhajó hasonló módon végzi, mint elődje, azaz a Csendes-óceán déli térségében elég a légkörben.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2660 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x