Klímaváltozás = terméscsökkenés
Címlap / Kütyü és tudomány / Klímaváltozás = terméscsökkenés

Klímaváltozás = terméscsökkenés

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-15

Európa jelentős részén akár 20 százalékot is meghaladó terméscsökkenés várható a növénytermesztésben.  

A globális klímaváltozás hatásaihoz kapcsolódóan a növényvédelem, a szántóföldi növények nemesítése és az agro-ökológiai területén is Közép-Európa kutatási központjává vált az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézete egy uniós pályázatnak köszönhetően. A 2007-ben elnyert pályázta összegző konferenciáját Budapesten rendezték meg, 12 ország 160 kutatójának részvételével.

"A klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak egyik leginkább kitett gazdasági ágazat az agrárium. Az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársai Európa egyik legnagyobb fitotronjában, vagyis minden környezeti tényezőt megjeleníteni képes növénynevelő berendezéseiben csaknem két évtizede végeznek olyan kísérleteket, amelyek eredményeire alapozva a klímaváltozás várható hatásait vizsgálják felfedező- és alkalmazott kutatásokban" - mondta Bedő Zoltán akadémikus, igazgató.


Az intézet 2007-ben egyike volt annak a 23 nyertes pályázónak, amelyek 258 jelentkező közül részesültek európai uniós támogatásban, kutatási kapacitásaik fejlesztésére. A martonvásári intézet egyben arra a feladatra vállalkozott, hogy e témában Közép-Európára kiterjedő regionális szintű képzési és kutatási központtá válik.

"A Közép- és Kelet-Európában leggyakrabban tapasztalt időjárási szélsőségek az alacsony és magas hőmérséklet, a csapadék hiánya, vagy túlzott bősége. Ezek következtében Európa jelentős részén lényeges, akár 20 százalékot is meghaladó terméscsökkenés várható a növénytermesztésben" - állítja Bedő Zoltán. Az új növényfajták termesztése döntő fontosságú a mezőgazdaságban: e fajták nemesítése Magyarország összes szántó területének körülbelül kétharmadánál jelent közvetlen hatást.

További részletek a vilagtudomany.hu-n.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3929 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x