Őssejteket tárolnak a Fukusimában dolgozóknak
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Őssejteket tárolnak a Fukusimában dolgozóknak

Őssejteket tárolnak a Fukusimában dolgozóknak

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-30

A legnagyobb nemzetközi sejtbank nyújt segítséget a fukusimai atomkatasztrófa sugárfertőzöttjeinek kezelésében. 


Rendezvénynaptár
A japán szakemberek az őssejtek megőrzésével is szeretnék segíteni a Fukusima atomerőmű katasztrófa sújtotta övezetében dolgozó mentő-személyzetet, akiket magas dózisú sugárzás ért. Az őssejtek ugyanis képesek lehetnek a sugárzást elszenvedő emberek károsodott sejtjeinek pótlására. Japánban a jelenlegi tárolási kapacitás szűkössége miatt nem tudják megőrizni az őssejteket minden olyan ember részére, akiknél ez az óvintézkedés kívánatos lenne, ezért a magyarországi Sejtbank anyacége, a Cryo-Save felajánlotta segítségét.

Jelenleg jód tablettával próbálják védeni az embereket a szervezetükbe bekerülő radioaktív szennyeződéssel szemben. A jód bizonyos mértékben korlátozhatja ez által a sugárzás okozta károsodást, de nem kínál teljes védelmet a nukleáris katasztrófák során felszabadult sugárzó anyagok ellen. Idáig a szakemberek még nem találták meg az igazán hatékony megoldást a sugárzás okozta egészségkárosodás kezelésére és megelőzésére.

Az őssejtek alkalmazásának köszönhetően ez a gond hamarosan csökkenthető lesz. A szakemberek számos új terápiás megoldáson dolgoznak. Ilyen például a saját őssejtek visszaültetése, amely révén az immunrendszer működéséért felelős fehérvérsejtek telepíthetőek vissza az illető szervezetébe. A nukleáris katasztrófák során az embereket érő nagy dózisú sugárzás ugyanis elpusztítja a vérsejteket és súlyosan károsítja az immunrendszert, és ez által a sugárkárosodottak védtelenné válnak a fertőzésekkel szemben, aminek következtében meg is halhatnak.

A legrégebbi hazai őssejt-megőrző, a Sejtbank anyacége, a Cryo-Save segítséget kíván nyújtani Japán számára az őssejtek megőrzésével azok számára, akik a Fukusima atomerőműben dolgoznak és jelentős sugárzásnak voltak/vannak kitéve.

"Tudomásunkra jutott, hogy Japán nincs megfelelő mértékben felkészülve az őssejtek szükséges mennyiségben történő tárolására. A Cryo-Save, a legnagyobb nemzetközi őssejtbank, meglévő kapacitásának és szakértelmének köszönhetően képes gyors és hatékony segítségnyújtásra" - nyilatkozta Marc Waeterschoot, a Cryo-Save szaktevékenységéért felelős igazgatója.

Az őssejt-kutatásban szaktekintélynek számító Dr. Schroyens, az Antwerpeni Egyetem hematológus professzora, ugyancsak hangsúlyozta az őssejtek megőrzésének fontosságát a radioaktív-sugárzási veszélynek kitett személyeknél.

"A nagy dózisú sugárzás rombolja a csontvelőt, amely a vérsejtek képzéséért felelős. Ez szinte teljesen működésképtelenné teszi az áldozatok immunrendszerét. Az ilyen személyek egészséges őssejtjeinek megőrzése és szükség esetén visszaültetésük a beteg emberbe, életet menthet" - magyarázta a szakember.

Arnoud van Tulder, a Cryo-Save vezérigazgatója végül azt hangsúlyozta: ez a sajnálatos katasztrófa újra felveti, hogy szükséges lenne az ilyen jellegű megelőző és valószínűsíthetően életmentő módszer alkalmazása minden atomerőműben dolgozó személy esetében.


 
 
[ 1563 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x