Megtalálták az isteni részecskét?
Címlap / Kütyü és tudomány / Megtalálták az isteni részecskét?

Megtalálták az isteni részecskét?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-07

A genfi nagy hadronütköztető (LHC) tudósainak kiszivárogtatott belső feljegyzése szerint megtalálták a régóta keresett "isteni részecskét", a Higgs-bozont, azt az elemi részecskét, amelyet a fizikusok hosszú évek óta keresnek és amely az elméletek szerint a többi részecske tömegét adja.  

A semleges töltésű Higgs-bozon létezését a részecskefizika standard modellje, vagyis az elektromágneses, az erős és a gyenge kölcsönhatást leíró és egyesítő modell már rég megjósolta, de eddig nem sikerült bizonyítani. A világ legnagyobb részecskegyorsítójának felépítésétől a legtöbben éppen a "isteni részecskeként" is emlegetett elemi részecske megtalálását remélték.

A léte kulcsfontosságú a az atomok és elemi részecskék felépítését magyarázó standard modellben, vagy a világegyetem ősrobbanás utáni kialakulásának megértése szempontjából.


Az LHC egyik érzékelő műszere

Hivatalosan azonban még nem erősítették meg a korszakos eredményt, bár az erről szóló belső feljegyzést kiszivárogtatták és közé tették az interneten. Először még az is felmerült, hogy ez csak egy tréfa, de az LHC-t működtető CERN azt megerősítette, hogy a belső feljegyzés valódi, azt az ATLAS kísérleten dolgozó négy tudós jegyzi.

A CERN vezetői és a fizikusok azonban óvatosak, mert az eredményt még vissza kell igazolni, hiszen a Higgs-bozont már többször megtalálni vélték a részecske ütközések után keletkező újabb részecskék között, de eddig utólag mindig kiderült, hogy amit találtak, az más volt.

A feljegyzés szerint az LHC-ban kimutattak egy részecskét, amely a Higgs-bozon lehet, és amely két nagyenergiájú részecskére, fotonokra esett szét. A folyamat mintegy harmincszor gyorsabban zajlott le, mint amire számítottak. 

Az LHC-ban újabban minden eddiginél nagyobb energiájú részecske ütköztetéseket hajtottak végre.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3723 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x