Az erdők visszahódítják Európát
Címlap / Kütyü és tudomány / Az erdők visszahódítják Európát

Az erdők visszahódítják Európát

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-18

Fák és fák mindenütt: egy új ENSZ tanulmány szerint rendkívül gyorsan gyarapodnak az erdők Európában, elsősorban Oroszország területén nagy a növekedés. Ez azt is jelenti, hogy az eddiginél nagyobb mennyiségű szén-dioxidot nyelnek el, ami jó hír az éghajlatváltozás ellen küzdőknek.  

A State of Europe’s Forests 2011, az Európai erdők állapota 2011 című jelentés alapján az elmúlt 20 esztendőben évi 800.000 hektárral, vagyis 8000 négyzetkilométernyi területtel gyarapodott az erdők területe kontinensünkön. Ezen terület nyolcvan (!) százaléka Oroszországban van.

A hatodik miniszteri szintű európai erdővédelmi konferencia jelentése szerint Európában - az oroszországi területeket is ideértve - 1,02 milliárd hektárnyi erdő található, azaz a világ erdőfelületének egynegyede. Az Európai erdők állapota 2011 című jelentés tartalmazza azt is, hogy a lábon álló fa mennyisége ugyanebben az időszakban 8,6 milliárd köbméterrel nőtt, főként a francia, német és lengyel erdőkben, azaz jóval gyorsabb volt a faállomány gazdagodása, mint az erdővel borított felületé.


A fák fejlődésük közben szén-dioxidot nyelnek el: az európai erdők 2005 és 2010 között évente mintegy 870 millió köbméter szén-dioxidtól kímélték meg a légkört. Ez a térség országai által 2008-ban kibocsátott üvegházhatású gázoknak körülbelül a 10 százaléka. A jelentés egyben felhívja a figyelmet a problémákra is, például a talajt károsító légszennyezésre, a rovarok okozta károkra, az erdők egy százalékát megrongáló betegségekre, a katasztrófák - köztük a viharok és az erdőtüzek - okozta pusztításra.

Az 1990-ben létrehozott miniszteri konferencia az erdők védelmét és a fenntartható erdőgazdálkodást hivatott támogatni. A norvég fővárosban a héten tartott tanácskozáson, amelyen 46 ország képviselői vettek részt, sikerült egyezségre jutni egy jogi érvényű nemzetközi megállapodás kidolgozásában.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3051 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x