Megtalálták a sejteket visszafiatalító gént?
Címlap / Kütyü és tudomány / Megtalálták a sejteket visszafiatalító gént?

Megtalálták a sejteket visszafiatalító gént?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

Egy élesztőgombában lévő gént tanulmányozva juthatnak közelebb a kutatók annak megválaszolásához, hogy miként képesek visszafiatalítani magukat az öreg sejtek - idézte amerikai kutatók megállapítását a New Scientist ismeretterjesztő folyóirat online kiadása. 

A gyerekek várható élettartama születéskor független attól, hogy apjuk 20 vagy 80 éves volt-e az utód fogantatásakor. Ez azt jelenti, hogy a férfiak szaporítósejtjei valamiképpen vissza tudják állítani órájukat, ám ennek folyamatát nem ismerik a szakemberek.
 
Stresszel teli körülmények között az élesztősejtek aszexuális szaporodásra váltanak át. Ilyenkor négy spórát képeznek, melyek mindegyike a normál sejtekhez képest csak a kromoszómák felét tartalmazza, ahogyan az emberi (női és férfi) ivarsejteknél is van. Miközben egy sejt öregszik, egyre több fölös fehérjecsomót és DNS-darabot gyűjt be. Angelika Amon kutatásvezető, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) munkatársa csoportjával öreg és fiatal élesztősejtekből származó spórákat vizsgált A kutatók arra figyeltek fel, hogy az ilyen jellegű abnormalitások eltűntek az idős sejtekből származó spórákból, ami arra utal, hogy az így kialakult valamennyi spóra várható élettartama azonos. A csomókba verődött fehérjéket a sejtek maguk "falták fel", emésztették meg, ez az úgynevezett autofágia jelensége.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a spóraképződés folyamatában az NDT80 jelű gén fejeződött ki. Ehhez a génhez a legközelebb a p53 jelű gén áll az emlősöknél, amely a sejtciklust szabályozza az emberi szervezetben is. Kiderült az is, hogy ha bekapcsolták az NDT80 gént egy öregedő élesztősejtben, az megduplázta a sejt élettartamát.

"Lehetséges, hogy a sejtek megfiatalításának és az öregedési markerek eltávolításának módját találtuk meg" - emelte ki Amon.

Az eredetileg a Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt Michal Jazwinski, a New Orleans-i Tulane Egyetem kutatója provokatívnak nevezte. "Az emberek egy ideje megkísérlik megállapítani, hogy mi fiatalítja meg az ivarsejteket. Úgy tűnik, hogy az NDT80 fontos szerepet játszik ebben, ami leszűkíti a vizsgálandó területet" - tette hozzá.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5560 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x