A papagájok nevet adnak fiókáiknak
Címlap / Kütyü és tudomány / A papagájok nevet adnak fiókáiknak

A papagájok nevet adnak fiókáiknak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-09

A papagájoknak nevük van: egy saját hangsor, amivel a többiek azonosítják és "megszólítják" őket. Brit tudósok azt is kiderítették, hogy a nevet a szülök adják a fiókáknak, amikor azok még nem is tudnak maguk kommunikálni. 

A Cornell egyetem kutatói Karl Berg vezetésével kamerákat helyeztek el Venezuelában a vadon élő zöldszárnyú verébpapagáj (Forpus passerinus) fészkeibe, hogy megfigyeljék viselkedésüket. Kiderült, hogy a szülők nevet, azaz egy azonosító hangsort adnak nekik, még mielőtt képesek lennének visszacsipogni nekik. Ez a név aztán egész életükben elkíséri őket.


A tudósok egy ideje már tudták, hogy a papagájoknak nevük van, de eddig nem volt világos, honnan származik: biológiailag adott, vagy éppen az idősebb madarak adják nekik. Mint most kiderült, az utóbbi az igaz. Ráadásul azt is bebizonyították, hogy a név jellegére nem a biológiai szülőnek, hanem a nevelőszülőnek van hatása, vagyis egyértelmű, hogy tanult.

A megfigyelt vadon élő madarak azokban a fészekrakó csövekben élnek, amelyeket a tudósok még 1987-ben helyeztek ki. A papagáj nem az egyetlen állat, amely az emberhez hasonlóan nevet visel. A delfineknek is van nevük. A tudósok szerint a név használata azoknál az állatoknál vált fontossá, amelyeknek bonyolult közösségi életük van. A kísérletekről beszámoló tanulmány a Proceedings of the Royal Society B című szaklapban jelent meg.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4426 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x