A nemi hormonok jelentősen befolyásolják a karrierválasztást...
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / A nemi hormonok jelentősen befolyásolják a karrierválasztást

A nemi hormonok jelentősen befolyásolják a karrierválasztást

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-30

A nemi hormonok erősen befolyásolják az emberek érdeklődési körét és ezáltal jelentős szerepet játszanak a pályaválasztásban is - állítják a szakemberek. 


Rendezvénynaptár
A Pennsylvaniai Állami Egyetem pszichológusai olyan tudományos, technológiai, műszaki és matematikai szférába tartozó szakmákat vizsgáltak, amelyek esetében megoszlik a nemek aránya. "Az eredményeink szerint a hormonok jelentősen befolyásolják, hogy az emberek inkább tárgyakhoz, vagy emberekhez kapcsolódó foglalkozást választanak-e maguknak" - mondta Adriene M. Beltz, az egyetem végzős pszichológiahallgatója, aki Sheri A. Berenbaum pszichológia- és gyermekgyógyász-professzorral dolgozott együtt a tanulmány elkészítésén.

A kutatók olyan fiatal felnőtt és kamasz testvérpárokat vontak be a tanulmányukba, akik egyikénél veleszületett mellékvese-hyperplasiát (VMH) diagnosztizáltak, a másiknál azonban nem. Ez az állapot akkor alakul ki, ha az ember az anyaméhben a normálisnál nagyobb mennyiségű androgén férfi nemi hormonnak van kitéve. A VMH-tól szenvedő nők genetikailag és viselkedésük tekintetében is nők, ám az érdeklődési körük sokkal inkább a hagyományosan férfiasnak ítélt dolgokra terjed ki.

A Hormones and Behavior című folyóiratban megjelent tanulmány eredményei szerint a VMH-val rendelkező nők az egészséges társaikhoz képest sokkal inkább a tárgyakhoz, és nem az emberekhez kapcsolódó foglalkozások iránt érdeklődtek. Ez a tendencia pedig annál erősebb volt, minél nagyobb mennyiségű androgén hormonnak volt kitéve a nő az anyaméhben.

"Ezek az érdeklődési körök már egészen korán kifejlődnek" - idézte a szakembereket a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportál. A VMH-val nem rendelkező nők a férfiakhoz képest kisebb érdeklődést mutattak a tárgyakhoz kapcsolódó, és nagyobbat az emberekkel való interakciót igénylő szociális, vagy tanári munkák iránt. A VMH-val rendelkező, illetve nem rendelkező férfiak körében nem mutattak ki jelentős eltérést a szakemberek.

A résztvevőknek egy 64 foglakozást felvonultató listát kellett sorrendbe állítaniuk aszerint, hogy szívesen, vagy nem szívesen végeznék az adott munkát, illetve közömbösen viszonyulnak-e hozzá. A foglalkozásokat hat kategóriára osztották: tárgyközpontú realista és kutató (mezőgazdász, kutató), emberközpontú szociális és művészi (tanár, művész), a kettő között elhelyezkedő vállalkozó (szállodamenedzser, ingatlanügynök), és a hagyományos szakmák.


 
 
[ 1523 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x